nmr borlange

Tess Asplund är kvinnan på Expos fotograf David Lagerlöfs bild som spridits viralt. Foto: David Lagerlöf

Kvinnan på bilden: "Det var min hyllning till Nelson Mandela"

Publicerad 2016-05-03

Hon ställde sig mitt i vägen för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge. Expos fotograf fångade det händelsen på bild. "Det var min hyllning till Nelson Mandela", säger kvinnan till Expo.

I söndags tågade hundratals uniformerade nazister i Borlänge. Längs marschvägen skanderade de "folkförrädare". Men mitt framför dem stegade Tess Asplund ut och ställde sig öga med öga med nazisttåget.

– Det var min hyllning till Nelson Mandela. Det här min kamp och om de skrämmer mig till tystnad så har de vunnit, säger Tess Asplund till Expo.

– Jag gjorde min Nelson Mandela-grej. Jag är en fredlig person. För mig står Nelson Mandela-näven för friheten. För friheten och freden. Jag 163 centimeter lång och väger 50 kilo. Jag är inte stor, men jag ville vise att man måste våga. säger hon till Expo.

– Mandela är min stora förebild. Han stod för alla människors lika värde. Han satt 27 år i fängelse och när han kom ut så talade han om fred. Det var en otrolig man. Hela han står för frihet och rättvisa, för mig är han kärlekens man, fortsätter Asplund.

Expos fotograf David Lagerlöfs bild fått stort genomslag. Flera rikstäckande medier har lyft upp den, samtidigt som den sprids som en löpeld på sociala medier. Många talar om "årets bild" och vissa drar jämförelser till den ikoniska bilden som brukar kallas "tanten med väskan". Den bilden togs av Hans Runesson och visar en kvinna som attackerar en demonstrant för Nordiska rikspartiet med en väska i Växjö år 1985.

Tess Asplund är omtumlad över uppmärksamheten.

–Vad har jag och David Lagerlöf ställt till med? skojar hon.

– För mig gick det så snabbt, jag ställde mig där och så kom polisen och flyttade på mig. Det tog bara några sekunder. Jag är så förvånad över att det blivit så här stort, säger hon.

Tess Asplund är aktiv sedan tidigare i kampen mot rasism. Hon bland annat engagerad för flyktingars rättigheter och talesperson och vice ordförande i organisationen Fokus afrofobi.

– Vi uppmärksammar afrofobi, men även rasism överhuvudtaget. Antirasismen har alltid varit viktig för mig. Normaliseringen av afrofobin måste få ett stopp. Det känns som vi kämpar så mycket, men att ingen hör hos. Folk måste förstå att det är inte okej hur svarta stereotyper lyfts fram i medier och den rasism som finns mot oss. Vi är trötta på det, säger hon.
Mikael Färnbo

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro