ukip england expoidag

Efter att Ukips nyvalda partildedare avgått kliver den förre partiledaren Nigel Faraga fram och hävdar att han är partiets interimistiske ledare. (Foto: Hampus Andersson/ Expo)

Ledarkris i Ukip

Publicerad 2016-10-05

Diane James, nyvald ledare för det högerpopulistiska engelska partiet Ukip, avgår efter bara 18 dagar. I ett uttalande förklaras avhoppet med att hon saknar stöd inom partiet. I maktvakuumet som nu uppstår träder den tidigare partiledaren Nigel Farage fram och förklarar att han är interimistisk ledare.

Diane James plötsliga avgång har lett till oro inom partiet om vem som ska bli ny partiledare. Ryktena gör gällande att det verkställande utskottet är på väg att utse den gamle Tory politikern Neil Hamilton till interimistisk partiledare.

Det har fått den tidigare partiledaren Nigel Farage att meddela att partiets valkommission bekräftat att det är han som är interimsledare för Ukip. Anledningen han framför är att han tekniskt sett varit partiledare hela tiden, eftersom Diane James övertagande aldrig processats av Ukips valkommission.

Nigel Farage kallar ett övertagande av Neil Hamilton för en "skräckhistoria" och menar att Hamilton "inte skulle vara bra för partiets image", rapporterar The Guardian.

Ukip har nu kallat till krismöte för att förbereda ett nytt partiledarval. Nigel Farage har tidigare meddelat att han inte kommer att kandidera till partiledarposten när partiet ska välja en permanent ledare.

Europaparlamentarikern Diane James skrev i sitt uttalande där hon meddelade sin avgång: "Det har blivit tydligt för mig att jag varken har tillräcklig auktoritet eller fullständigt stöd från mina kollegor i EU-parlamentet och partimedlemmar för att få igenom de förändringar som jag anser är nödvändiga". Hon hänvisar även till personliga skäl.

Diane James tog över Ukip efter Nigel Farage, som lämnade posten efter Brexit-omröstningen. Men James väg till partimakten var inte helt okontroversiell. Dels har hon uppmärksammats för att ha hyllat den ryske presidenten Vladimir Putin, som hon sagt att hon "beundrar för att han står upp för sitt land och är en nationalist och en stark ledare som sätter Ryssland först".

Det antirasistiska magasinet Hope not hate har även rapporterat om konflikter efter att Farage lämnade sitt uppdrag. Konflikterna ska stå mellan de som är stått när Farage och de som inte gjort det.

Farage gick efter sin avgång ut med hård kritik mot partiets verkställande utskott. I en artikel publicerad på den konservativa sajten Breibart skrev han att "flera av deras nuvarande medlemmar tillhör den lägsta graden av människor som jag någonsin träffat."

Farage skrev även att medlemmar i kommittén saknar kunskap om affärsverksamhet och politik. Han menade att partiledareposten ska nomineras av Ukips medlemmar och inte, som fallet är idag, av det verkställande utskottet.

Farage beskriver i artikeln att han arbetat för att reformera partiet. Men ett motiv till hans kritik kan enligt Telegraph vara att Farage vill begränsa utskottets makt för att på så sätt förskjuta makten i partiet till partiledaren.

Hope not hate rapporterar även att Farage ursprungligen ska ha gett stöd åt europaparlamentariker Steven Woolfe i förra partiledarvalet. Woolfe tilläts inte kandidera till eftersom han lämnade in sin nominering 17 minuter för sent. Enligt The Telegraph så var Diane James Farages andrahandsval.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA