Presidentkandidat kopplas till homofoba hatgrupper

Publicerad 2016-03-11

Den republikanska senatorn Ted Cruz från Texas kopplas till extrema anti-hbtq-grupper i USA. I hans kampanjorganisation finns personer kopplade till hatgrupper och han har deltagit på ett konvent för rätten att diskriminera homosexuella.

Människorättsorganisation Southern Poverty Law Center har kartlagt Ted Cruz samröre med anti-hbtq- grupper i USA i en rapport. I november deltog Cruz tillsammans med presidentkandidaterna Mike Huckabee och Bobby Jindal på ett konvent i Iowa om "religös frihet".

Vill legalisera diskriminering av homosexuella

På konventetet förespråkades en ny lagstiftning som föreslagits av kristna anti-hbtq-grupper. Dessa motsätter sig homosexualitet på teologiska grunder och lobbar för att det inte ska anses diskriminerande att vägra köpa varor eller tjänster av hbtq-personer. Cruz skriver på sin kampanjsajt att han som president vill implementera en sådan lagstiftning.

Konventet i Iowa som Cruz deltog på hade sponsrats av radiovärden Kevin Swanson från den, av Southern Poverty Law Center, hatgruppslistade organisationen Generation with Vision. Swanson har försvarat dödstraff för homosexualitet om inte den homosexuella tar avstånd från sin sexuella läggning.

I efterhand har Rick Tyler, talesperson för Ted Cruz kampanj, sagt att de inte känt till Swansons uttalande om hbtq-personer, och kallat dem för "avskyvärda". Swansons uttalanden har dock varit vida kända och det hade räckt med en webbsökning för att finna dem enligt Southern Poverty Law Center. Tyler säger även att Cruz tagit ställning mot dem som uppviglar till hat mot hbtq-personer.

Trots Tylers uttalande skulle Cruz nyligen delta i ett möte i Mississippi med antimuslimen och anti-hbtq-personen Bryan Fisher. Fisher var tidigare talesperson för American Family Association, en annan av de hatgrupper som Southern Poverty Law Center följer.

Fisher har påstått att lagen om yttrandefrihet inte gäller muslimer och att homosexualitet måste förbjudas. Han har även gjort flera afrofobiska uttalanden. Cruz ställde dock in deltagandet på grund av sjukdom, men har gjort klart att han gärna skulle ha varit där.

Extremister i rådgivningsgrupp

Cruz har inte bara omgett sig av extremister, han har även tillsatt en rådgivande grupp kring "religös frihet". I den finns flera personer som är ökända för att sprida homofobiskt hat.

I Cruz rådgivande grupp finns till exempel två personer från hatgruppen Family Research Council, FRC, som krävt att homosexuella ska deporteras, och som menar att homosexuella är skadliga för samhället. Ordföranden Tony Perkins, som sitter i Cruz grupp, har kopplat homosexualitet till pedofili. Southern Poverty Law Center konstaterar att många som arbetar nära Cruz också agerar som rådgivare för presidentkandidaten Marco Rubio från Florida.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA