jimmie akesson grand hotell

Sverigedemokraternas EU-parti, ADDE, som anordnade galan på Grand Hotel tidigare i år, riskerar att gå i konkurs efter en bidragsskandal.

SD:s EU-parti riskerar konkurs efter bidragsskandal

Publicerad 2016-11-21

Det högerpopulistiska europeiska partiet ADDE, som bland annat låg bakom Sverigedemokraternas gala på Grand Hotel, kan komma att krävas på miljonbelopp av EU-parlamentet. Partiet anklagas för att i strid med reglerna använt EU-pengar för att påverka nationella val, bland annat Brexit-omröstningen.

Sverigedemokraternas europeiska parti, Alliance for direct democracy in Europe, ADDE, kommer troligtvis att behöva betala tillbaka miljontals kronor i EU-stöd till Europaparlamentet. I en granskningsrapport från parlamentet, som läckt till bland annat The Guardian, anklagas partiet för att i strid med reglerna använt pengarna i nationella valkampanjer. 

Rapporten konstaterar att de stora återbetalningskraven kan leda till att partiet går i konkurs.

Anordnade galan på Grand Hotel
ADDE är en sammanslutning av de högerpopulistiska partier som ingår i partigruppen EFDD i parlamentet. Partigruppen domineras av brittiska Ukip, men innehåller även ledamöter från bland annat tyska AfD och Sverigedemokraterna. 

ADDE blev nyligen omskrivna i Sverige som anordnare av Sverigedemokraternas "alternativa Nobelfest", European Freedom Awards, på Grand Hotel i Stockholm. 

Totalt vill EU-parlamentets utredare kräva tillbaka 173 000 euro (ca 1,7 miljoner kronor) i felaktiga utbetalningar och neka ytterligare utbetalningar på 501 000 euro (ca 4,9 miljoner kronor).

Miljonbidrag har använts regelvidrigt
EU har sedan år 2004 sponsrat europeiska partibildningar för att försöka öka intresset för Europaparlamentsvalen. Partierna får bidrag för europeiska valkampanjer och konferenser, men reglerna tillåter inte att pengarna används i nationella valkampanjer. 

I EU-parlamentets granskning anklagas bland annat Ukip för att ha använt EU-bidrag från ADDE till en rad opinionsundersökningar kopplade både till bland annat parlamentsvalet i Storbritannien 2015 och till Brexit-omröstningen år 2016. 

Granskarna skriver att detta strider mot reglerna som omgärdar bidrag till europeiska partier:
"These services were not in the interest of the European party, which could neither be involved in the national elections nor in the referendum on national level". 

Partiarbetare fick EU-pengar
Rapporten namnger tre Ukip-medarbetare som ska ha fått 133 000 euro från ADDE för att genomföra opinionsmätningar, trots att reglerna slår fast att pengar endast får användas för anlitande av oberoende konsulter. 

Enligt rapporten har EU-bidrag i strid med reglerna även gått till valkampanjer i Belgien och Holland. 

ADDE: "medvetna trakasserier"
Granskningsrapporten kommer presenteras på ett möte med EU-parlamentets budgetkommitté på måndag kväll. Enligt The Guardian är det troligt att kommittén godkänner rapporten.

I ett uttalande på ADDE:s hemsida kallar partiet anklagelserna för "medvetna trakasserier" och anklagar tjänstemännen för att vara politiserade:

"The Parliament administration has for months taken an aggressive and hostile attitude over the audit, amounting to nothing short of deliberate harassment. This is a blatant deviation to its requested neutrality."

Fotnot:
Expo har tidigare avslöjat att miljonbidrag från EU även gått till de europeiska partierna APF och AENM som är sammanslutningar av fascistiska och nazistiska partier i Europa. Detta trots att EU kräver att partier som får bidrag respekterar de mänskliga rättigheterna.
Mikael Färnbo

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA