Skyddstillsyn för dynamit-nazisten

Publicerad 2016-01-14

Nazisten Mikael Dalberg som greps med 50 kilogram dynamit dömdes på torsdagen till skyddstillsyn. Den 41-åriga bergsprängaren som sålt dynamiten – och som förvarat över ett halvt ton dynamit hemma – dömdes till fängelse.

I juli greps Mikael Dalberg för att olovligen ha köpt över 50 kilo dynamit och 35 sprängpatroner. Dynamiten hade sålts till honom av en bekant, en 41-åring, som arbetat med bergsprängning. 41-åringen förvarade över ett halvt ton dynamit i sin lägenhet i Falkenberg. Dynamiten hade han under flera års tid stulit från sitt arbete.

Kontakter med Blood and honour

Mikael Dalberg har ett långt förflutet i den högerextrema miljön, bland annat i Nationaldemokraterna. 2015 hade han kontakter med den ökända högerextrema terrororganisationen Blood and honour. Han har även inför rättegången låtit sig intervjuas av den våldsamma nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen. I intervjun beskriver han sig själv som nationalsocialist.

Mikael Dalberg förekommer sedan tidigare under 18 avsnitt i belastningsregistret. Förra året dömdes han till till två månaders fängelse för grovt olaga hot och skadegörelse sedan han slagit en yxa i dörren till en granne med invandrarbakgrund. Han har även dömts för en misshandel efter att ha släppt sin hund mot en man, skallat mannen och kallat honom för "apjävel". I brottsregistret finns flera fall av misshandel, hot, stölder, vapenbrott, häleri och skadegörelse.

Inget bevisat motiv

I utredningen kring innehavet av dynamit har polisen konstaterat att dynamiten skulle kunna orsaka enorm förödelse och sprängkraften jämförs med terroristen Anders Behring Breiviks bomb utanför regeringskansliet.

Polisutredningen har dock inte kunnat visa varför Dalberg köpt dynamit. Själv har han hävdat att han köpte dynamiten för att ställa upp för Lilja som behövde pengar. Dalberg hävdar också att han planerat att tjäna pengar på dynamiten genom att sälja den vidare.

Mikael Dahlberg dömdes på torsdagen till skyddstillsyn för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och för häleri. Han ska även genomgå en behandling för missbruk.

41-åringen döms för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och grov stöld till två år och sex månader.

Texten är uppdaterad 160622
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro