nmr demo borlange

Viktor Melin tros ha fått militär utbildning i Ryssland, nu åtalas han bland annat för försök till mord. Foto David Lagerlöf/Expo

Bombnazisterna åtalas för försök till mord – fick militär utbildning i Ryssland

Publicerad 2017-06-09

Tre personer kopplade till den nazistiska organisationen Nordiska motståndrörelsen åtalas för bombdåden i Göteborg. Två av de misstänkta ska ha fått militär utbildning i Ryssland. Åklagaren gör dock bedömningen att det inte rör sig om ett terroristbrott.

Det är tre personer som står misstänkta, Viktor Melin, 23, Jimmy Jonasson, 50, och Anton Thulin, 20. Trion misstänks för inblandning på olika sätt i tre bombdåd. Den första händelsen som ingår i bombutredningen var ett dåd i november 2016. Då genomfördes ett bombattentat mot en vänsterlokal i Göteborg. I början av januari inträffade ytterligare en explosion riktad mot ett flyktingboende i Järnbrott. Vid den händelsen skadades en man så svårt att han fick livshotande skador. I slutet av januari meddelade polisen att de funnit en sprängladdning vid ett mellanboende för nyanlända på Lilleby camping, Torslanda. Sprängladdningen briserade inte av oklar anledning.

Trots de tre åtalades kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen är inte åklagaren säker på att organisationen ligger bakom dåden. Han menar samtidigt att dåden är politiskt motiverade men väljer att inte åtala dem för terroristbrott.

 turner Åklagaren tror att boken The Turner Diaries kan ha fungerat som inspiration för de åtalade.
– Det tycks snarare vara så att det finns indikationer på att de varit missnöjda med ledningen inom Nordiska motståndsrörelsen för att de inte velat använda sig av våld i samma uträckning som de själva. Vi kan vidare se att två av de misstänkta strax före attentaten har fått militär utbildning i Ryssland. Vi har däremot inte bedömt att det är fråga om terroristbrott. Vi kan till exempel inte se att gärningarna allvarligt har destabiliserat politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer. Inte heller att attentat mot flyktingförläggningar och flyktingar generellt kan anses innefatta att allvarligt injaga fruktan hos befolkningsgrupp, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Viktor Melin åtalas för försök till mord, alternativt synnerligen grov misshandel och allmänfarlig ödeläggelse för sin inblandning i explosionen mot flyktingboendet vid Järnbrott. Han misstänks vara den som tillverkat bomben. Han åtalas även för bomben mot vänsterlokalen, där hans DNA påträffats. Där är brottsrubriceringen allmänfarlig ödeläggelse. Även när det gäller händelsen i Torslanda är han misstänkt och åtalas för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Viktor Melin har de senaste åren varit aktiv i nazistorganisationen och haft en ledarposition. Han är dömd för flera fall av misshandel och rån. Han är även dömd för övergrepp i rättssak, narkotikabrott och dopingbrott.

Jimmy Jonasson åtalas för de båda händelserna som riktats mot flyktingboenden. För händelsen vid Järnbrott åtalas han för försök till mord alternativ synnerligen grov misshandel och allmänfarlig ödeläggelse. Han tros vara den som ordnat fram dynamiten och annat till bomben. För den bomb som inte briserade vid Lilleby camping, misstänks han för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Jonassson har de senaste åren varit aktiv i Nordiska motståndsrörelsen.

Den tredje åtalade, Anton Thulin, åtalas för händelsen i Torslanda, rubriceringen är försök till allmänfarlig ödeläggelse. Precis som de andra två åtalade har han varit aktiv i Nordiska motståndsrörelsen de senaste åren.

Viktor Melin och Jimmy Jonasson är hemmahörande i Västra Götaland. Medan Anton Thulin bor i Lidköpingsområdet.

Melin har suttit häktad sedan 20 januari, Jonasson sedan 23 januari. Samma dag häktades även Thulin. Häktningen för honom hävdes dock i slutet av mars. Enligt åklagaren Mats Ljungqvist släpptes han eftersom det bedömdes att han på fri fot inte kunde förstöra utredningen.

Alla tre nekar till brott.

Andra personer har figurerat under utredningen. Men förundersökningen mot dem har lagts ned.

Anders Dalsbro

LÄS MER ...


Om boken The Turner Diaries
Våldsromantik som förför


Tidigare artiklar om bomberna i Göteborg
DNA binder en av bombnazisterna till dåd

Fler knyts till bombdåden i Göteborg

Misstänkta bombnazister omhäktas

En fjärde man misstänkt för bombvågen i Göteborg

Fler gripanden kopplat till sprängladdningar i Göteborg

Person gripen för attentatsförsök mot flyktingboende

Samband mellan sprängladdningar utreds av Säkerhetspolisen

Nazistledare misstänkt för bombdåd

Samtliga häktade för bombdåd kopplade till nazistorganisation
Anders Dalsbro

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA