Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Publicerad 2017-12-11

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

– Vi har upprättat en anmälan om försök till mordbrand, man har vad vi bedömer haft för avsikt att få det att börja brinna där på något sätt, säger Lars Förstell vid Malmöpolisen till Sveriges radio.

Larmet om brandbomberna vid kapellet kom under måndagsförmiddagen. Enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om två brandbomber som ska innehålla någon form av brännbar vätska. Det ska ha brunnit på platsen, men enligt vad polisen säger till Aftonbladet har branden sannolikt självslocknat. Polisen utreder händelsen som ett misstänkt hatbrott.

– Vi har varit där på plats och gjort vissa beslag. Vi misstänker att det här har inträffat mellan sen eftermiddag i fredags fram tills i morse, säger Nils Norling på polisen i Malmö till Aftonbladet.

I fredags samlades omkring 200 personer i en demonstration i Malmö där antisemitiska slagord skanderades, bland annat "Vi ska skjuta judarna". På lördagen utsattes synagogan i Göteborg för en brandattack, då ett okänt antal personer kastade molotovcocktails mot synagogan. Ett 20-tal ungdomar befann sig inne i byggnaden vid tidpunkten. Åklagaren rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Tre personer sitter anhållna för händelsen.
Anders Dalsbro

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA