svp daniel hoglund

Daniel Höglund tidigare ledare för svenskt nazistparti är konferencier på Europa Terra Nostras konferens i Göteborg. Bilden är från hans tid i Svenskarnas parti (Foto: Expo)

Fascister möts i Göteborg för att visa Assad sitt stöd

Publicerad 2017-10-26

Framträdande europeiska fascister och svenska nazistveteraner samlas till en pro-Assad-konferens i Göteborg i helgen. Analysen av konflikten i Syrien bygger på en antisemitisk idé om att en judisk sammansvärjning för ett krig mot Syrien och Ryssland.

Fakta: Detta är APF

  • I det paneuropeiska partiet APF ingår flera av Europas fascistiska och nazistiska frontfigurer. Bland dem Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för nazistiska Svenskarnas parti.
  • I partiet finns även representater från tyska NPD, som en domstol i Tyskland konstaterat är antidemokratiskt och bryter mot den tyska konstitutionen.
  • Även representanter från det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning finns i APF.
Det är det rasideologiska paneuropeiska partiet Alliance for Peace and Freedoms,APF, stiftelse Europa Terra Nostra och Logik förlag som anordnar konferensen i Göteborg till stöd för Assad.

APF har tidigare haft kontakter med den Syriska regimen 2015 begav sig en delegation av europaparlamentariker från APF till Syrien där de träffade ministrar och topp-politiker.

Presentationen av mötet i Göteborg visar tydligt på en antisemitisk världsåskådning. Syriens president Assad och hans armé bekämpar "globalisternas anglosionistiska världsordning" och "globalisterna har för första gången förlorat ett krig", menar man.

Globalister är i sammanhanget en beskrivning av ett påstådd judisk världskonspiration med makt över så väl regeringar som etablerade medier. Samtliga talare som presenterats inför konferensen är också kända antisemiter som ingår i nätverket kring APF och dess stiftelse Europa Terra Nostra.

En av APF:s mest framträdande frågor är stödet till den Syriska regimen som i förlängningen är kopplad till APF:s syn på Ryssland. Enligt APF är Syrien bara en pjäs i västvärldens övergripande mål att krossa Ryssland, som hyllas för att ha brutit sig loss från "den nya världsordningen".

Dragplåstret på konferensen, den tyska Europaparlamentariken Udo Voigt, har beskrivit Adolf Hitler som en stor statsman och har kraftigt tonat ned Förintelsens dödsantal. I Tyskland leder han NPD som enligt ett domstolsutlåtande bryter mot den tyska konstitutionen.

En annan talare som ska medverka på konferensen är förintelseförnekaren Hervé van Laethem från den identitära organisationen Mouvement Nation.

De svenskar som ska tala på konferensen har alla en bakgrund i det nu nedlagda nazistiska Svenskarnas parti.

Stefan Jacobsson har varit ledare för Svenskarnas parti. Idag är han generalsekreterare i APF och aktiv i Logik förlag som ger ut vit makt-litteratur. Dan Eriksson är en av grundarna och en frontfigur i den rasideologiska medieplattformen Motgift där antisemitismen är en framstående del av propagandan som saluförs. Eriksson är även ordförande i Europa Terra Nostra.

Konferencieren Daniel Höglund var tidigare en av ledarna i Nationalsocialistisk front och sedermera partiledare för Svenskarnas parti. Idag är han aktiv i Logik förlag.

APF och Europa Terra Nostra har de senaste åren beviljats ekonomiskt stöd från Europaparlamentet. Utbetalningarna för 2017 är dock frysta eftersom partisammanslutningen inte kunnat möta EU-parlamentets krav på garantier för att pengarna inte ska missbrukas. APF och Europa Terra Nostra ser också ut att bli utan miljonstöd 2018 då man missat deadlinen för att ansöka om bidragen.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA