norbert hofer

Den före detta presidentkandidaten Norbert Hofer kommer få ansvar över infrastrukturfrågor i den nya regeringen. Foto: Franz Johann Morgenbesser

Frihetspartiet får flera centrala ministerposter i nya regeringen

Publicerad 2017-12-18

Högerextrema Frihetspartiet får en stark ställning i den österrikiska koalitionsregeringen. Partiet sitter på poster som ger det inflytande över såväl asyl- som säkerhetsfrågor.

I helgen stod det klart att Österrikes nya regering blir en koalition mellan konservativa Österrikiska folkpartiet, ÖVP, och högerextrema Frihetspartiet, FPÖ. I valet i oktober fick ÖVP 31,5 procent av rösterna och FPÖ 26 procent.

De båda partierna har kommit överens om en restriktiv flyktingpolitik. Men även att ha en fortsatt god relation om EU, detta trots att FPÖ tidigare har kampanjat för en folkomröstning om utträde ur unionen. ÖVP.s partiledare, tillika den nytillträde regeringschefen, Sebastian Kurtz ser dock till att behålla kontrollen om en EU-vänlig politik.

Samtidigt får FPÖ flera nyckelposter i den nya regeringen. Partiledaren Heinz-Christian Strache blir vice kansler med ansvar för nationell säkerhet. Inrikesminister blir ideologen Herbert Kickl och Karin Kneissl blir utrikesminister. Karin Kneissl är politiskt oberoende, men enligt SVT står hon nära FPÖ. Den före detta presidentkandidaten Norbert Hofer kommer få ansvar över infrastrukturfrågor.

FPÖ ingick åren 2000 till 2005 i en koalitionsregeringen med ÖVP. Det möttes med protester och hot om bojkott från övriga EU-länder och Israel. Den här gången verkar protesterna framför allt vara nationella. Under måndagen planeras flera demonstrationer i Wien.

FPÖ bildades 1955, vilket gör Österrike till det land efter andra världskriget som först fick se ett parlamentariskt högerextremt parti bildas. Det är ett parti med rötter i nazismen.

Den första partiledaren Anton Reinthaller och efterträdaren Friedrich Peter hade båda varit medlemmar i nazistpartiet och Waffen-SS. Anton Reinthaller dömdes efter kriget för krigsförbrytelser. Han hade precis innan han blev partiledare släppts ut ur fängelset.
Anders Dalsbro

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA