granskning sverige

Fabian Fjälling har avslöjat sig själv som en av de flitigaste ringarna för Granskning Sverige. Nu kan Expo och Expressen avslöja att han spridit öppen rasism och förnekat Förintelsen. (Foto: Expressen)

Granskning Sverige-profil: "Förintelsen är en lögn"

Publicerad 2017-03-03

Granskning Sverige kallar sina Youtube-klipp "medborgarjournalistik för demokrati". Men i sändningarna förnekas Förintelsen och rasismen är uttalad. Fabian Fjälling, 48, säger i ett inslag att "han blivit religös av att studera judarnas ondskefulla inflytande i världen".

Länge har personerna bakom Granskning Sverige varit okända. De har gömt sig bakom pseudonymer när det ringt upp till privatpersoner, politiker och journalister. Sändningarna som sedan läggs ut på nätet är ofta kraftigt redigerade för att framställa intervjupersonerna i dålig dager.

Nyligen avslöjade dock Fabian Fjälling, som i Granskning Sverige gått under namnet "Erik", sig själv när han skickade ett sms med sökvägen till en fil där hans namn framgick till en journalist för att visa att han spelat in ett samtal.

Sprider rasism och förnekar Förintelsen
Granskning Sverige, GS, menar att de är ett "medborgarinitiativ som frågar de frågor som traditionell media undviker". Nu kan Expo och Expressen avslöja att Fabian Fjälling sprider öppen rasism och förnekar Förintelsen.

I ett GS-inslag intervjuar han Förintelseförnekaren Lars Wilhelmson. Fjälling håller genomgående med Wilhelmsson när han beskriver en antisemitisk världskonspiration. Han tar också del i samtalet och kallar Förintelsen för en lögn, och menar att det bildats en religion kring den.

"Tidigare var man tacksam att kristus offrat sig för mänskligheten och det var ett brott att tvivla på detta, nu har judarna offrat sig för mänskligheten och det är ett brott att tvivla på detta Det är ganska fascinerande tycker jag", säger Fjälling.

"Judar på den onda sidan"
Fjälling säger att kommunismen har klart "talmudiska" (judendomens efterbibliska skriftsamlingar, reds. anm.) tecken eftersom "den har en klar udd riktad mot kristendom och behandlar massorna som boskap".
– Jag har faktiskt blivit religiös av att studera judarnas ondskefulla inflytande i världen. (…) först så var det 9/11 så tänkte jag det här ju helt vansinnigt att den här lögnen kan passera som sanning till så många. Vad finns det mer så började jag vidga skopet så såg jag andra världskriget och Förintelsen, och så herregud detta är ju också lögn, vad finns det mer? Ryska revolutionen, ja det är ju samma sak här och alltid hittar man samma folkgrupp på den onda sidan i alla tragedier som hänt genom historien, säger han.

Fjälling menar att judar dominerar porrbranschen och ligger bakom normkritiken för att attackera "kärnfamiljen".

Under sin pseudonym "Erik" han även låtit sig intervjuas i Radio regeringen, en öppet nazistisk podd som drivs av två medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen. Där förklarar han att han lärt sig mycket historia på Nordiska motståndsrörelsens sajt.

Aktiv i kommentarsfält
Fabian Fjälling har även varit aktiv i kommentarsfält på högerextrema nyhetssajter.
En av dem är Realisten som tillhörde det nu nedlagda nazistiska Svenskarnas parti.
"Jag tror att den nationella rörelsen tjänar mycket mer på att vara uttalat icke-våld… Precis som Hitler var", skrev han 2013 under användarnamnet Fabian.

I en annan kommentar på samma sajt skrev han under hösten 2013.
"Jag förstår, och tycker själv, att ras har betydelse och tycker att 'rena' svenskar skall vara stolta över sitt ursprung".

I en kommentar till en artikel på Fria tider skrev i december 2013.
"För att förstå historien och världen idag MÅSTE man förstå den judiska frågan."

Gransknings Sverige har länge haft kopplingar till Sverigedemokraterna då deras tills nu enda kända frontfigur varit lokalpolitiker för partiet i Skara. Till Eskilstuna Kuriren som granskat Granskning Sverige säger hon att hon lämnade projektet i december förra året. Men hon fortsätter att stötta deras metoder och hylla dem på Twitter, rapporterar Eskilstuna Kuriren.

När Expo når Fabian Fjälling vägrar han att svara på frågor.
Jonathan Leman, Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA