markus wiechel almedalsveckan

Markus Wiechel. Foro: Expo.

"Jag har aldrig på ett seriöst plan stöttat Assad"

Publicerad 2017-11-02

När Expo når SD-riksdagsmannen Markus Wiechel i Damaskus, där han och kollegan Martin Kinnunen enligt planen ska vara till lördag, vill han inte kännas vid att han uttryckt stöd till Bashar al-Assad.

– Jag har aldrig på ett seriöst sätt uttryckt stöd för honom. Sedan har jag såklart varit kritisk redan från början till att man inte har sett problemet med att dra igång ett inbördeskrig. Men jag har aldrig på ett seriöst plan stöttat honom. Det är en väldigt hänsynslös diktator, som jag inte har mycket förtroende för över huvud taget. Han är ingen sympatisk person och han är dessutom i mina ögon en väldigt hänsynslös diktator.

Sommaren 2012, när du sade att det var dåligt att Sverige stödde oppositionella, i Syrien till exempel, för att du själv stöder Assad…

– Vid den tiden var jag oroad för att det skulle dras igång ett inbördeskrig, för jag var väl medveten om att det fanns en hel del väldigt obehagliga grupper i landet, och att det inte fanns någon samlad opposition som hade ett tydligt demokratiskt styre som kunde ersätta nuvarande system. Men jag har alltid varit väldigt kritisk till den här diktatorn.

Vi har kunnat se dig på ett filmklipp där du säger att du stöder al-Assad

– Det kan inte varit menat seriöst, jag har aldrig någonsin tyckt att han är en bra ledare, jag har alltid tyckt att han varit den brutala diktator han är.

Vad säger du om den kritik som går ut på att ni bedriver utrikespolitik med ert besök?

– Vi har gjort en enskild utrikesresa, vi har aldrig tänkt delta i någon specifik kampanj, eller för att bedriva utrikespolitik. Vi är här i studiesyfte.

– Vi har ställt in ett möte med Syriens talman i protest mot den senaste tidens agerande. Vi går inte med på att bli felciterade. Vi tyckte det var viktigt att markera.

– Jag skulle tro att regimen inte är så glada på oss just nu.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

SD-riksdagsmän kritiseras för resa till Syrien
Daniel Wiklander

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA