jimmie

SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Från talet under politikerveckan i Visby i somras. Foto: David Lagerlöf/Expo

Kyrkovalet – en besvikelse för Sverigedemokraterna

Publicerad 2017-09-18

Trots storsatsning och ambitionen att "ta över" – det blev inga större framgångar för Sverigedemokraterna i helgens kyrkoval.

"Vi ska ta över". Jimmie Åkessons ord på Sverigedemokraternas kyrkopolitiska möte i Tylösand i våras satte tidigt tonen för Kyrkovalet 2017. Målsättningen för SD var att en gång för alla rita om den politiska spelplanen för kyrkopolitiken och slå sönder den så kallade socialliberala hegemoni som partiet målat upp som den stora fienden i kyrkan. Stora summor pengar avsattes för kampanjmaterial och mobilisering. Optimismen bland partiets kandidater och aktivister var stor. "Den tysta majoriteten" skulle nu bli en reell majoritet.

Vad som tidigt slogs under gårdagen var att såväl mobiliseringen som röstdeltagandet i valet ökade markant. Bland SD:s gräsrötter och aktivister bubblade optimismen än mer. Men när
valresultatet så tickande in under söndagskvällen så kunde det i sociala medier utläsas en viss besvikelse bland partiets sympatisörer och aktivister: "Jaha, blev det inte mer än så här?".

SD gjorde förvisso sitt bästa kyrkoval hittills, partiet ökade från cirka 6 procent till 9 procent och gick från 15 till 23 mandat i Kyrkomötet, men förväntningarna på partiet är uppenbart betydligt högre i dag än tidigare. Partiet är en bra bit efter Socialdemokraterna som var det här valets huvudantagonist, och SD är fortsatt bara fjärde största parti i Kyrkomötet.

Med tanke på den optimism och självsäkerhet SD tog sig an den här valrörelsen får partiets resultat ses som en besvikelse. Partiet pekade själv på den senaste tidens medvind i den allmänna opinionen där partiet i dag är det näst största partiet och mycket av debatten inför valet kom att beskrivas som en kamp mellan Socialdemokraterna och SD om vilket parti som skulle bli störst i Kyrkomötet.

Avslutningsvis kan vi se att allt prat från SD:s partiledning om så kallad "nolltolerans" mot rasism och extremism mest är ett luftslott och PR-trick. I Eskilstuna Kuriren kunde vi läsa att Ulf Hansen, en av SD:s mer välkända kandidater i det här valet och tillika trummis i Jimmie Åkessons husband Ultima Thule, markerat stöd för ett kriminellt mc-gäng.

Ett par dagar innan valet kunde Expo tillsammans med Expressen också avslöja att flera kandidater i partiet utryckt sig grovt rasistiskt och direkt våldsbejakande i bland annat sociala medier.

Det häpnadsväckande är inte att sådana saker uppdagas i ett parti som SD, det häpnadsväckande är de utomstående personer som alltmer vill köpa SD-ledningens berättelse om att de minsann rensat upp i partiet. Även det här valet visar att SD:s blåsippa fortsatt är en blomma som får näring och liv från den brunaste av myllor.
Niclas Nilsson

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA