M-topp i Hässleholm: "Jag köper inte Erlandssons förklaring"

Publicerad 2017-03-09

På onsdagen höll de styrande allianspartierna ett krismöte i Hässleholm med anledning av rasistskandalen kring sverigedemokraten Ulf Erlandsson som de röstat in som vice ordförande i kommunstyrelsen. Nu uppger ordföranden i kommunen att Expos avslöjanden påverkat alliansens förhållningssätt till Sverigedemokraterna.

– Vi i alliansen har inlett samtal. Alla var inte på på plats på det första mötet så vi kommer att fortsätta samtalen även nästa vecka. Det handlar om vårt ställningstagande mot Sverigedemokraterna framgent. Jag personligen, och jag tror många delar den saken med mig, tar kraftigt avstånd från den här typen av uttalanden och beteenden. Det är bedrövligt och det är bara förnamnet, säger Kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm Pär Palmgren (M) till Expo.

Med anledning av Ulf Erlandssons (SD) spridning av rasism på Facebook höll de styrande allianspartierna i Hässleholm M, KD och L ett möte på onsdagen. Anledningen till mötet var att de i slutet av februari tillsammans med det lokala partiet Folkets väl röstade för att Ulf Erlandsson (SD) skulle bli vice ordförande i kommunstyrelsen. Efter Expos avslöjande om att Ulf Erlandsson spridit närmare 130 artiklar från Fria Tider och "gillamarkerat" den pronazistiska podden Motgift har utnämningen kommit i ny dager.

– Hade jag vetat vad jag vet idag, då hade han inte valts, säger Palmgren till Expo.

Vad får detta då för konsekvenser?

– Jag vet inte vad vi ska göra åt hans uppdrag, men att detta kommer att få konsekvenser för vår syn på Sverigedemokraterna det är definitivt helt säkert.

Vad innebär det?

– Det vet jag inte än, vi ska nu inom mitt parti och alliansen rensa luften ordentligt och vi kommer att bestämma hur vi ska hantera den här situationen, mer om det får jag återkomma till. Men att det påverkar vår syn och vårt förhållande till SD det är helt klart.

Ulf Erlandsson (SD) har efter avslöjandet bett om ursäkt och menar att hans delningar varit en "miss". En ursäkt som Pär Palmgren (M) inte köper.

– Nej det gör jag inte, då var det 130 gånger han hade otur, säger Palmgren.

På frågan om inte Palmgren känner till att det inte är ovanligt att sverigedemokrater sprider liknande material som SD-politikern Erlandsson gjort på Facebook svarar han:

– Nej, det är det ju inte, men jag möter människor med den här typen av åsikter i andra partier också, trollen finns ju. Men du har rätt. Samtidigt får man ha förtroende för människor tills dem visar något annat.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA