sverigedemokraternas vartal

Massavhopp från SD i Hässleholms kommun

Publicerad 2017-03-27

Det politiska kaoset i Hässleholms kommun fortsätter. Under måndagskvällen valde sex SD-politiker mitt under fullmäktigemötet att lämna sina samtliga politiska uppdrag.

Måndagskvällens kommunfullmäktigemöte i Hässleholm slutade i förvirring och kaos. Norra Skåne rapporterar att SD-ledamoten Michael Strömberg inledde mötet med att kungöra att han och två andra SD-ledamöter lämnar samtliga politiska uppdrag i kommunen. Därefter valde dessutom ytterligare en ledamot och två ersättare att följa Strömbergs exempel.

Sverigedemokraterna har nu tappat totalt fem ordinarie ledamöter och två ersättare på bara några dagar.

Spred rasistiskt material på sociala medier
Massavhoppet kommer ett knappt dygn efter att SD-ledamoten Ulf Erlandsson lämnat sina politiska uppdrag och Sverigedemokraterna. Erlandsson blev rikskänd när han som första sverigedemokrat valdes till vice ordförande i kommunfullmäktige efter en uppgörelse med tre av kommunens allianspartier och det lokala missnöjespartiet Folkets väl. Sedan dess har Erlandssons tid som toppolitiker i Hässleholms kommun kantats av skandaler. 


Den sjunde mars avslöjade Expo att Ulf Erlandsson spridit närmare 130 artiklar från den högerextrema satjen Fria Tider som av Sverigedemokraternas ledning beskrivits som "neofascistisk". En av artiklarna som han delat har rubriken: "Låg IQ förklarar varför invandrare inte integreras". Expos granskning visade även att Erlandsson "gillamarkerat" den pronazistiska podden Motgift.

Uppmanades lämna sina uppdrag
I förra veckan avslöjade SVT att Erlandsson felaktigt ansökt om och fått ut 160 000 kronor av kommunen för förlorad arbetsinkomst. SVT rapporterade även att Erlandsson haft personer skrivna som boende i en miljöfarlig industribyggnad i strid mot byggloven.

Ordförande i kommunstyrelsen, Pär Palmgren (M), fick till slut nog av skandalerna och uppmanade Erlandsson att lämna sina uppdrag.

Palmgrens uppmaning att avgå följdes av att Sverigedemokraternas riksorganisation gjorde samma sak. I söndags meddelade Erlandsson att han lämnar sin post som kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Hälsning från Ulf Erlandsson
Av allt att döma är de SD-politker som nu lämnat sina uppdrag i Hässleholms kommun kritiska till behandlingen av Erlandsson.

– Jag ska framföra en hälsning från Ulf Erlandsson och tacka för trevligt samarbete, inledde Michael Strömberg sitt anförande, enligt Norra Skåne.

En annan av de avhoppade, Åsa Erlandsson, avslutade med att säga:
– Som man bäddar får man ligga.

De sju som nu lämnar satt på en mängd politiska uppdrag i såväl nämnder som styrelser. Totalt försvinner fem ordinarie ledamöter för Sverigedemokraterna från kommunfullmäktige, Ulf Erlandsson, Åsa Erlandsson, Michael Strömberg, Jennie Strömberg och Håkan Spångberg.
Och ersättarna för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige Fredrik Rosenberg och Solbritt Erlandsson.
Daniel Poohl

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA