nmr borlange simon lindberg

Simon Lindberg i mitten åtalas för hets mot folkgrupp. Bilden är från en demonstration i Borlänge 2016. Foto: David Lagerlöf/Expo

Nazistledare åtalas för hets mot folkgrupp

Publicerad 2017-09-11

Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen åtalas för hets mot folkgrupp efter att han skanderat Hell seger i samband med en demonstration i Stockholm

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg är misstänkt för hets mot folkgrupp. Det rör en händelse i den 12 november förra året då Nordiska motståndsrörelsen anordnade en demonstration i centrala Stockholm under parollen "Stoppa främlingsinvasionen". Under sitt tal skrek Simon Lindberg Hell seger samtidigt som han höjde sin högerarm. Händelsen polisanmäldes av den ideella föreningen Juridikfronten.

Hell seger är ett slagord som är hämtat från den tyska nationalsocialismen. Frasen är en översättning av Sieg Heil. I Sverige är det framför allt aktivister från Nordiska motståndsrörelsen som använder slagordet.

Åklagaren har en videoinspelning från händelsen i november som bevismaterial. I förhör bekräftar Simon Lindberg att det är han som syns på filmen. Men han förnekar brott och menar att slagordet är en hyllning till hans organisation och ett "gammalt nordiskt uttryck". Armgesten är att betrakta som ett "kraftuttryck", likande så som vänstern gör. Han påpekar att den hälsning som Hitlerregimen gjorde var med öppen hand, medan Nordiska motståndsrörelsen har knuten näve.

Åklagaren köper inte Simon Lindbergs förklaring utan menar att det rör sig om hets mot folkgrupp, då slagordet och armrörelsen är ett "tydligt förknippande med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen och med idéerna om rasöverlägsenhet och rashat och en allmän nedvärdering av andra folkgrupper än främst den nordiska."

Simon Lindberg var tidigare med i Nationalsocialistisk front, där han hade en ledande roll. Gick 2010 över till Nordiska motståndsrörelsen. Förra året blev han ledare för organisationen. Han är sedan tidigare dömd, bland annat för medhjälp till misshandel och olaga hot.

Ytterligare en rättslig process gällande hets mot folkgrupp kopplat till demonstrationen i november förra året pågår. Det är den mångåriga vit makt-aktivisten Bo Nilsson som står åtalad för att ha burit nazistiska symboler under demonstrationen. Bo Nilsson är partiets kandidat i nästa års kommunalval i Boden.
Anders Dalsbro

Döms för antijudisk tröja

Hets mot folkgrupp. En 31-årig man döms mot sitt nekande för spridande av antisemitiskt budskap efter att han på Facebook lagt upp en bild där han syns ha på sig en tröja med ett antisemitiskt budskap.

Han infiltrerade alt-right-rörelsen - mötte rasismen och hatet inifrån

Wallraffande av extremhögern. Expos mångårige medarbetare Patrik Hermansson infiltrerade den brittiska grenen av alt-right-rörelsen. Under ett års tid levde han under falsk identitet och tog sig in i rörelsens innersta kärna. Resultatet: den största genomgången av rörelsen någonsin.

Meet the 25-year old Swede who went undercover to expose the alt-right

Patrik Hermansson, long-time contributor to Expo, spent a year undercover in the British branch of the alt-right movement, on a mission from the anti-fascist organisation Hope not Hate.The journey took him deep into the heart of the movement – and to the United States.The result is the most comprehensive report ever on the alt-right movement.

Tidskriften Expo

2017/2 Trolltider

2017/2 Trolltider

Annons: Till bindefeldstiftelse.se
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA