nmrGBG

NMR drabbar samman med polisen i Göteborg 30 september. Foto: Expo.

Nordiska motståndsrörelsen förbjuds i Finland

Publicerad 2017-11-30

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen förbjuds i Finland. Det slog Birkalands tingsrätt fast på torsdagseftermiddagen, rapporterar Yle.

Den finska polisstyrelsen beslutade sig för att driva frågan om ett förbud för ungefär ett år sedan efter en uppmärksammad dödsmisshandel i anslutning till att Nordiska motståndsrörelsen var ute och spred sin propaganda i Helsingfors.

Polisstyrelsens linje har varit att Nordiska motståndsrörelsen uppmanar till våld och belönar våld, och att de därmed bryter mot lagen och god sed, rapporterar Yle.

Vidare skriver Yle att det finska beslutet att förbjuda en organisation är mycket ovanligt i landet.

Nordiska motståndsrörelsen å sin sida förbereder sig för att demonstrera i Helsingfors den 6 december i vad de kallar en "frihetsmarsch" trots domstolsbeslutet.

"Domstolens beslut kommer inte att påverka marschen, eftersom det inte är Nordiska motståndsrörelsen som arrangerar det, utan finländska nationalsocialister rent allmänt." skriver Nordiska motståndsrörelsen på sin hemsida redan innan tingsrätten meddelade sitt beslut.

Tidigare artiklar:

Finsk nazistorganisation kan förbjudas

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen kan förbjudas – i Finland
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA