Så sprids rasismens nidbilder - ny kunskapsbank

Publicerad 2017-06-01

Blackface, judekarikatyrer och primitiva samer. Den nya kunskapsbanken Bilders makt förklarar historien bakom rasistiska och antisemitiska stereotyper.

Vår kultur är full av bilder som påverkar hur vi ser på vår omvärld. Nystartade sajten Bilders makt vill blottlägga rasistiska stereotyper och informera en bredare allmänhet om bildernas historia, funktion och teman.

– Vi kände ett behov av att tala om bildstereotyper utanför de polemiska debatterna och istället ta fram en folkbildande plattform, säger Joanna Rubin Dranger, professor illustration Konstfack, författare, illustratör och en av de som ingått i redaktionen för Bilders makt

Bilders makt vill visa på att stereotypa bilder återupprepar sig genom historien och lyfta fram hur de har använts. Förståelsen av en bild är beroende på din förkunskap. Det är ett kunskapsglapp som personerna bakom sajten Bilders makt hoppas kunna täppa till.

– Eftersom vi sällan ser en stereotyp som en historisk repetition, så uppstår pedagogiska problem i debatten. Vi vill få bort den problematiken och istället visa upp den här repetitionen på ett sätt som får människor att känna igen den, säger Joanna Rubin Dranger

En stor mängd sakkunniga har varit med och granskat text- och bildmaterialet. Den så kallade Advisory Board har bestått av människor som på olika sätt är kunniga om stereotypa bilder och föreställningar.

Joanna Rubin Dranger menar att det är viktigt att vi talar om hur vi konstruerar bilden av "den andre" som vår egen motsats, och poängterar att det inte handlar om riktiga människor utan om en konstruktion.

– Vi har valt ut så många bilder som vi anser behövs för att begripliggöra repetitionen av varje stereotyp som vi pratar om. Men sedan finns det oändligt många fler exempel.

– Vi tänker att det här är en början på en kunskapshöjning om stereotypa bilder i Sverige. Sedan hoppas vi att andra kan bygga vidare på det här. Vår sajt är ett bidrag till en kunskapsutveckling.

Bilders Makt drivs av Mångkulturellt centrum som en kunskapspilot inom Unesco LUCS och har finansierats med stöd av Postkodlotteriet.
Anders Dalsbro

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA