stefan jacobsson

Nazistiska Svenskarnas partis tidigare ledare Stefan Jacobsson beskriver i ett brev vikten av EU:s miljonbidrag för att samla Europas extremhöger. (Foto: Expo)

Så stärker EU:s miljoner Europas nazister

Publicerad 2017-01-13

Kontor i Bryssel, internationella konferenser och möten. EU:s miljonbidrag till den rasideologiska sammanslutningen Alliance for peace and freedom har använts för att etablera nätverk och samla Europas högerextrema rörelse.

Expo har avslöjat att den europeiska sammanslutning av nazistiska och fascistiska politiker APF beviljades 3,6 miljoner för 2016 av EU-parlamentet. Samtidigt beviljades deras stiftelse Europa Terra Nostra 1,8 miljoner kronor. Avslöjandet väckte skarpa reaktioner i Europaparlamentet och en utredning kring stödet har inletts. Utredningen har dragit ut på tiden och APF har även beviljats stöd för 2017.

Nu kan Expo avslöja vad pengarna gått till. Med hjälp av EU:s miljonstöd har APF på kort tid etablerat sig som en central aktör i den internationella extremhögern. I ett brev till sympatisörer beskriver APF:s generalsekreterare Stefan Jacobsson att stödet varit centralt för att bygga upp organisationens nätverk. Jacobsson skriver att EU:s bidrag använts till att "bygga upp vår organisation" och att öppna ett högkvarter i Bryssel. Vidare skriver Jacobsson hur pengarna finansierat möten och seminarier, men även till att bygga och förmedla kontakter och nätverk mellan högerextremister runt om Europa. Om stiftelsen Europa Terra Nostra skriver han att de kunnat arrangera seminarier och utbildningar, men även publicerat litteratur.

EU-stödet har också använts för att professionalisera den rasideoligiska plattformen Motgift, som syftar till att samla både fascister och nazister i sitt nätverk. En av programledarna i Motgift, Dan Eriksson, som även han varit central inom den svenska vit makt-miljön är ordförande i Europa Terra Nostra. I arbetet för Terra Nostra driver han en podd och även Motgift har producerats i samband med APF:s arrangemang.

Det var också Motgift som tillsammans med Europa Terra Nostra i somras organiserade Manhemsdagen i Sverige. APF:s och Terra Nostras möten har också samlat internationellt kända rasideologer och förintelseförnekare.

I Grekland har stödet till APF väckt uppseende då företrädare från det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning ingår. Partiet utreds för att vara en kriminell organisation i landet och kan komma att förbjudas. Dessutom har alla inhemska bidrag till partiet frysts, men partiet får finansiering genom APF.

Även företrädare från det tyska partiet NPD, som utreds för att vara ett nazistiskt parti i Tyskland, ingår i APF.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA