stefan jacobsson

Nazistiska Svenskarnas partis tidigare ledare Stefan Jacobsson beskriver i ett brev vikten av EU:s miljonbidrag för att samla Europas extremhöger. (Foto: Expo)

Så stärker EU:s miljoner Europas nazister

Publicerad 2017-01-13

Kontor i Bryssel, internationella konferenser och möten. EU:s miljonbidrag till den rasideologiska sammanslutningen Alliance for peace and freedom har använts för att etablera nätverk och samla Europas högerextrema rörelse.

Expo har avslöjat att den europeiska sammanslutning av nazistiska och fascistiska politiker APF beviljades 3,6 miljoner för 2016 av EU-parlamentet. Samtidigt beviljades deras stiftelse Europa Terra Nostra 1,8 miljoner kronor. Avslöjandet väckte skarpa reaktioner i Europaparlamentet och en utredning kring stödet har inletts. Utredningen har dragit ut på tiden och APF har även beviljats stöd för 2017.

Nu kan Expo avslöja vad pengarna gått till. Med hjälp av EU:s miljonstöd har APF på kort tid etablerat sig som en central aktör i den internationella extremhögern. I ett brev till sympatisörer beskriver APF:s generalsekreterare Stefan Jacobsson att stödet varit centralt för att bygga upp organisationens nätverk. Jacobsson skriver att EU:s bidrag använts till att "bygga upp vår organisation" och att öppna ett högkvarter i Bryssel. Vidare skriver Jacobsson hur pengarna finansierat möten och seminarier, men även till att bygga och förmedla kontakter och nätverk mellan högerextremister runt om Europa. Om stiftelsen Europa Terra Nostra skriver han att de kunnat arrangera seminarier och utbildningar, men även publicerat litteratur.

EU-stödet har också använts för att professionalisera den rasideoligiska plattformen Motgift, som syftar till att samla både fascister och nazister i sitt nätverk. En av programledarna i Motgift, Dan Eriksson, som även han varit central inom den svenska vit makt-miljön är ordförande i Europa Terra Nostra. I arbetet för Terra Nostra driver han en podd och även Motgift har producerats i samband med APF:s arrangemang.

Det var också Motgift som tillsammans med Europa Terra Nostra i somras organiserade Manhemsdagen i Sverige. APF:s och Terra Nostras möten har också samlat internationellt kända rasideologer och förintelseförnekare.

I Grekland har stödet till APF väckt uppseende då företrädare från det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning ingår. Partiet utreds för att vara en kriminell organisation i landet och kan komma att förbjudas. Dessutom har alla inhemska bidrag till partiet frysts, men partiet får finansiering genom APF.

Även företrädare från det tyska partiet NPD, som utreds för att vara ett nazistiskt parti i Tyskland, ingår i APF.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA