nmr demo borlange

Viktor Melin får sex och ett halvt års fängelse. Foto: David Lagerlöf/Expo.

Sänkta straff för bombdåd i Göteborg

Publicerad 2017-09-22

Ingen av de åtalade nazisterna döms för attentatet mot ett flyktingboende i Västra Frölunda i vintras. Det är resultatet av hovrättens dom, som offentliggörs på fredagen. Samtidigt skärps straffen för två av de åtalade för de andra attentaten.

Domen är kopplad till tre händelser under perioden slutet av 2016 och början av 2017. I samtliga tre fall handlar det om tidsinställda bomber. Två av dem utlöstes, med explosioner som följd.

Den 11 november förra året briserade en bomb vid Syndikalistiskt forums lokaler i centrala Göteborg. Explosionen var så omfattande att den orsakade stor skada. Ingen person som kom till skada vid attacken, men handlingen bedöms som framkallade av fara för annans liv. Viktor Melin är den som har knutits till dådet med hjälp av dna, det har inte gått att fastställa om han haft någon medhjälpare. Hans döms för allmänfarlig ödeläggelse.

Ett par månader efter attacken mot Syndikalistiskt forum, den 5 januari i år, skedde en ny sprängning. Den här gången var attacken riktad mot ett asylboende i Västra Frölunda. En man som var anställd som städare på boendet ådrog sig allvarliga kroppsskador. Hans ben slog av och slets sönder. Viktor Melin döms för allmänfarlig ödeläggelse. Jimmy Jonasson döms för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse. Båda frias från åtalen gällande försök till mord och synnerligen grov misshandel

Den tredje händelsen som knutits till nazisttrion sker några veckor senare. Polisen finner den 25 januari en sprängladdning vid ett mellanboende för nyanlända på Lilleby camping i Torslanda. Sprängladdningen hade av oklar anledning inte briserat. Totalförsvarets forskningsinstitut har gjort bedömningen att om bomben detonerat så hade en person som befann sig i dess närhet erhållit dödliga skador.

Viktor Melin döms för försök till allmänfarlig ödeläggelse medan såväl Jimmy Jonasson som Anton Thulin döms för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Viktor Melin döms även för vapenbrott och Anton Thulin för brott mot knivlagen.
Anders Dalsbro och Daniel Wiklander

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA