nmr demo borlange

Viktor Melin får sex och ett halvt års fängelse. Foto: David Lagerlöf/Expo.

Sänkta straff för bombdåd i Göteborg

Publicerad 2017-09-22

Ingen av de åtalade nazisterna döms för attentatet mot ett flyktingboende i Västra Frölunda i vintras. Det är resultatet av hovrättens dom, som offentliggörs på fredagen. Samtidigt skärps straffen för två av de åtalade för de andra attentaten.

Domen är kopplad till tre händelser under perioden slutet av 2016 och början av 2017. I samtliga tre fall handlar det om tidsinställda bomber. Två av dem utlöstes, med explosioner som följd.

Den 11 november förra året briserade en bomb vid Syndikalistiskt forums lokaler i centrala Göteborg. Explosionen var så omfattande att den orsakade stor skada. Ingen person som kom till skada vid attacken, men handlingen bedöms som framkallade av fara för annans liv. Viktor Melin är den som har knutits till dådet med hjälp av dna, det har inte gått att fastställa om han haft någon medhjälpare. Hans döms för allmänfarlig ödeläggelse.

Ett par månader efter attacken mot Syndikalistiskt forum, den 5 januari i år, skedde en ny sprängning. Den här gången var attacken riktad mot ett asylboende i Västra Frölunda. En man som var anställd som städare på boendet ådrog sig allvarliga kroppsskador. Hans ben slog av och slets sönder. Viktor Melin döms för allmänfarlig ödeläggelse. Jimmy Jonasson döms för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse. Båda frias från åtalen gällande försök till mord och synnerligen grov misshandel

Den tredje händelsen som knutits till nazisttrion sker några veckor senare. Polisen finner den 25 januari en sprängladdning vid ett mellanboende för nyanlända på Lilleby camping i Torslanda. Sprängladdningen hade av oklar anledning inte briserat. Totalförsvarets forskningsinstitut har gjort bedömningen att om bomben detonerat så hade en person som befann sig i dess närhet erhållit dödliga skador.

Viktor Melin döms för försök till allmänfarlig ödeläggelse medan såväl Jimmy Jonasson som Anton Thulin döms för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Viktor Melin döms även för vapenbrott och Anton Thulin för brott mot knivlagen.
Anders Dalsbro och Daniel Wiklander

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA