nmr falun

49-åringen och Ingemar Zeijlon i samband med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Falun 1 maj. Foto: Expo

Soldiers of Odin blev Balder Cruisers – demonstrerar med nazister

Publicerad 2017-05-15

Balder Cruisers är motorklubben vars företrädare demonstrerar med nazister. Flera av de som är aktiva i klubben har sin bakgrund i det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin.

Den 1 maj i Falun marscherade närmare 600 nazister under Nordiska motståndsrörelsens flagg genom staden. På uppsamlingsplatsen hyllade organisationens talare Hitlertyskland och förnekade Förintelsen.

Den tidigare så hermetisk slutna nazistorganisationen har under senare tid öppnat upp sina led. Det märktes bland deltagarna. Bland annat var företrädare från Balder Cruisers på plats, en motorklubb som växt fram ur den lokala, numera nedlagda, avdelningen av Soldiers of Odin.

I början av april registrerades föreningen Balder Cruisers motorklubb Östergötland. En månad tidigare hade ett konstituerande möte hållits i Norrköping där stadgar och styrelse klubbades.

Motorklubben uppger att den ska hjälpa utsatta människor, som hemlösa, ungdomar som hamnat i kriminalitet eller drogberoende samt kvinnor som utsatts för våld i hemmet. De ska bland annat bistå dem med stöd och myndighetskontakt. Det ser framför sig att verksamheten kan komma att finansieras med bland annat bidrag från kommuner.

Föreningsverksamheten uppges vara öppen för alla. Enligt stadgarna ska den främja trygghet och jämställdhet och uppges vara såväl religiöst som politiskt oberoende.

Till ordförande valdes Ingemar Zeijlon och till vice ordförande en 49-årig man. Båda var på plats den 1 maj i Falun och demonstrerade tillsammans med nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen.

Frågan är vad representanter för en motorklubb, vars syfte är att arbeta med trygghetsskapande åtgärder för personer som hamnat i en utsatt situation, gör på en nazistisk demonstration? En förklaring kan finnas i deras tidigare politiska engagemang. Motorklubbens sociala profil är av allt att döma ett arv från den numera nedlagda avdelningen av Soldiers of Odin.

Både Zeijlon och 49-åringen liksom andra i föreningen har en bakgrund i medborgargardet Soldiers of Odin. Ingemar Zeijlon var tidigare en lokal ledargestalt i organisationen, aktiv i såväl Norrköping som Nyköping. Han lämnade Soldiers of Odin i början av året. I en intervju i Corren menade han att organisationen var för toppstyrd från den nationella avdelningens sida. Som Expo tidigare har berättat om har Soldier of Odin drabbats av flera interna konflikter, med avhopp och utbrytningar som följd.

Även 49-åringen har en bakgrund i Soldiers of Odin. Han har på sociala medier tidigare uttryckt sympati för Nordiska motståndsrörelsen.

En annan person som ingår i Balder Cruisers styrelse är den före detta ledaren för Soldiers of Odin i Linköping, Johan Pettersson. Han lämnade organisationen i samma veva som Ingemar Zeijlon. Han har uppdraget som kassör i Balder Cruisers.

Expo har kontaktat Ingemar Zeijlon och 49-åringen för en kommentar. Ingen av dem har återkommit med ett svar. Men på sin egen Facebooksida skriver 49-åringen apropå Expos frågor: "Ja jag gick med i demonstration med NMR vad är problemet".
Anders Dalsbro, Jonathan Leman

Döms för antijudisk tröja

Hets mot folkgrupp. En 31-årig man döms mot sitt nekande för spridande av antisemitiskt budskap efter att han på Facebook lagt upp en bild där han syns ha på sig en tröja med ett antisemitiskt budskap.

Han infiltrerade alt-right-rörelsen - mötte rasismen och hatet inifrån

Wallraffande av extremhögern. Expos mångårige medarbetare Patrik Hermansson infiltrerade den brittiska grenen av alt-right-rörelsen. Under ett års tid levde han under falsk identitet och tog sig in i rörelsens innersta kärna. Resultatet: den största genomgången av rörelsen någonsin.

Meet the 25-year old Swede who went undercover to expose the alt-right

Patrik Hermansson, long-time contributor to Expo, spent a year undercover in the British branch of the alt-right movement, on a mission from the anti-fascist organisation Hope not Hate.The journey took him deep into the heart of the movement – and to the United States.The result is the most comprehensive report ever on the alt-right movement.

Tidskriften Expo

2017/2 Trolltider

2017/2 Trolltider

Annons: Till bindefeldstiftelse.se
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA