Terrordåd i London - Flera döda, ett 50-tal skadade

Publicerad 2017-06-04

Flera personer dödades vid ett terrordåd sent på lördagen i centrala London. Ett 50-tal har skadades. Attackerna skedde vid London Bridge och närliggande Borough Market. Tre misstänkta terrorister sköts till döds av polis.

Det var kl 22 lokal tid på lördagen som en skåpbil i hög hastighet mejade ned personer på London Bridge. Bilen körde vidare till närliggande Borough Market där tre personer beväpnande med knivar hoppade ut bilen och började attackera folk på gatan. Minst sju personer dödades vid attackerna och medieuppgifter talar om ett 50-tal skadade. Frankrikes president har i ett uttalande bekräftat av franska medborgare skadades vid attacken. Även en person från Australien ska ha skadats. Det finns inga rapporter om att svenskar ska ha drabbats. En polis knivhuggs i ansiktet när han ingrep mot terroristerna. Hela händelseförloppet ska ha varit över på åtta minuter, rapporterar The Guardian.

Tre misstänkta terrorister dödades av polis. På bilder som har spridits efter dådet ser det ut som de tre terroristerna bar bombbälten. Men polisen har senare bekräftat att bältena var inte var äkta.

Det nationella valkampanjandet inför parlamentsvalet på torsdag har ställt in som en följd av dåden.

Londons borgmästare Sadiq Khan har fördömt händelserna som han kallar "barbariska" och "fasansfulla. Han meddelade också att det skulle finnas en stor polis närvaro i centrala London idag. Polisen uppmanar samtidigt folk att inte besöka de drabbade områdena.

Det är den tredje attacken på mindre än tre månader som drabbar England. Den 22 mars dödades fem människor och många skakades när Khalid Masood körde över människor på Westminster Bridge i London. Den 22 maj utlöstes en bomb i anslutning till en konsert med den amerikanska stjärnan Ariana Grande avslutades. 22 personer dog vid attacken och 60-tal personer skakades. Många av de omkomna och skadade är barn. Även 2016 skedde ett dåd då den brittiske parlamentsledamoten och Labourpolitikern Jo Cox sköts till döds av högerextremisten Thomas Mair.
Anders Dalsbro

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA