"Uppmaning att systematiskt ofreda en yrkesgrupp"

Publicerad 2017-03-25

På torsdagen berättade Expo om en video där tittarna uppmanas att söka upp journalister i deras hem. En av de som reagerat på innehållet är Jonas Nordling, förbundsordförande Journalistförbundet.
– Det är galet. Och det är närmast att betrakta som en slags uppmaning att systematiskt ofreda en yrkesgrupp.

I den omtalade filmen som nu sprids på nätet uppmanas tittarna att uppsöka journalister i deras hem. Detta som svar på att den tidigare anonyma Fabian Fjälling, som ingår i det högerextrema projektet Granskning Sverige, konfronterats av Expressen i sitt hem – efter att Fjälling oavsiktligt röjt sin identitet till en journalist.

LÄS MER

  • Nya Tider-redaktör i hatkampanj mot journalister. Sanna Hill är en av grundarna och ägarna till AlternaMedia AB, som står bakom tidningen Nya Tider. En högerextrem veckotidning som erhåller statligt presstöd. Tidigare i år meddelade Presstödsnämnden att tidningen får en ökning av bidraget med 500 000 kr, till totalt 3,4 miljoner. Sanna Hill sitter även i AlternaMedias styrelse och presenterar sig med titeln vice chefredaktör.

FAKTA: Megafonerna

  • Megafonerna bildades tidigare i år och uppger att de vill "representera den nya formen av objektiv, ärlig och människovänlig media". Bakom projektet står Bechir Rabani.
  • Bechir Rabani har bland annat uttryckt förståelse för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sätt att arbeta och medverkat i organisationens poddradio. Han har även tidigare haft koppling till Nya Tider, där han intervjuats och skrivit debattartiklar. Förra året startade han upp Facebookgruppen White Girls Also Matter.
Bakom filmen står Megafonerna. Den som syns och pratar i filmen är den enda kända personen bakom projektet, Bechir Rabani. En av de som ingår i filmteamet är redaktören för den högerextrema tidningen Nya Tider, Sanna Hill. Hon har på Nya Tiders sajt uppgett att hon är på plats "för att dokumentera" inspelningen. På Facebook framställer hon sin roll som mer aktiv:

"Nej, dags att agera, tyckte jag och Bechir Rabani." skrev hon inför filmandet. Och "Hill & Rabani kommer åka ut igen, kul att hitta en partner-in-crime som vågar!" efteråt.

I videon kommer de inte i kontakt med journalisterna de spårat upp. Samtidigt tydliggör Bechir Rabani i filmen syftet bakom hembesöken:

"Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om tio, 20 pers besöker dom dagligen, sju dagar i veckan. Jag lovar jag, dom kommer att tänka om, när de ska hänga ut folk. Nu tror dom att de har, i sin lilla bubbla, så tror de att de har majoritetsstöd av folket. Dom tror att de är orörbara – att dom inte går att komma åt. Bara gå dit! Filma, intervjua dom."

En utsatt yrkeskår
Jonas Nordling, förbundsordförande Journalistförbundet, menar att uppmaningen om att systematiskt söka upp journalister i det närmaste är att betrakta som ofredande.
– Det här så galet, så galet. På så många sätt. Ibland blir man bara alldeles matt, säger han.

Jonas Nordling påpekar att den som har synpunkter på hur journalister arbetar har möjlighet att vända sig till Journalistförbundets yrkesetiska nämnd, en instans som prövar sådant. Samtidigt menar han utvecklingen med hot och trakasserier är något som många journalister känner igen.

– Man kan säga att arbetssituationen för journalister i Sverige och internationellt är fylld av en ständig närvaro av trakasserier och hot. Något som har förstärkts markant under de senaste åren.

– Vi har tittat på detta som ett arbetsmiljöproblem, där kan vi se att allt fler kollegor vittnar om att de utsatts för hot och trakasserier. Vi kan även se att sådana här typer av hot och trakasserier leder till att vissa kollegor väljer bort att rapportera om vissa ämnen. Och det är kanske det mest alarmerande, det vill säga om vi får en självcensur på grund av den här nivån av trakasserier som riktas mot oss.
Anders Dalsbro

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA