"Uppmaning att systematiskt ofreda en yrkesgrupp"

Publicerad 2017-03-25

På torsdagen berättade Expo om en video där tittarna uppmanas att söka upp journalister i deras hem. En av de som reagerat på innehållet är Jonas Nordling, förbundsordförande Journalistförbundet.
– Det är galet. Och det är närmast att betrakta som en slags uppmaning att systematiskt ofreda en yrkesgrupp.

I den omtalade filmen som nu sprids på nätet uppmanas tittarna att uppsöka journalister i deras hem. Detta som svar på att den tidigare anonyma Fabian Fjälling, som ingår i det högerextrema projektet Granskning Sverige, konfronterats av Expressen i sitt hem – efter att Fjälling oavsiktligt röjt sin identitet till en journalist.

LÄS MER

  • Nya Tider-redaktör i hatkampanj mot journalister. Sanna Hill är en av grundarna och ägarna till AlternaMedia AB, som står bakom tidningen Nya Tider. En högerextrem veckotidning som erhåller statligt presstöd. Tidigare i år meddelade Presstödsnämnden att tidningen får en ökning av bidraget med 500 000 kr, till totalt 3,4 miljoner. Sanna Hill sitter även i AlternaMedias styrelse och presenterar sig med titeln vice chefredaktör.

FAKTA: Megafonerna

  • Megafonerna bildades tidigare i år och uppger att de vill "representera den nya formen av objektiv, ärlig och människovänlig media". Bakom projektet står Bechir Rabani.
  • Bechir Rabani har bland annat uttryckt förståelse för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sätt att arbeta och medverkat i organisationens poddradio. Han har även tidigare haft koppling till Nya Tider, där han intervjuats och skrivit debattartiklar. Förra året startade han upp Facebookgruppen White Girls Also Matter.
Bakom filmen står Megafonerna. Den som syns och pratar i filmen är den enda kända personen bakom projektet, Bechir Rabani. En av de som ingår i filmteamet är redaktören för den högerextrema tidningen Nya Tider, Sanna Hill. Hon har på Nya Tiders sajt uppgett att hon är på plats "för att dokumentera" inspelningen. På Facebook framställer hon sin roll som mer aktiv:

"Nej, dags att agera, tyckte jag och Bechir Rabani." skrev hon inför filmandet. Och "Hill & Rabani kommer åka ut igen, kul att hitta en partner-in-crime som vågar!" efteråt.

I videon kommer de inte i kontakt med journalisterna de spårat upp. Samtidigt tydliggör Bechir Rabani i filmen syftet bakom hembesöken:

"Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om tio, 20 pers besöker dom dagligen, sju dagar i veckan. Jag lovar jag, dom kommer att tänka om, när de ska hänga ut folk. Nu tror dom att de har, i sin lilla bubbla, så tror de att de har majoritetsstöd av folket. Dom tror att de är orörbara – att dom inte går att komma åt. Bara gå dit! Filma, intervjua dom."

En utsatt yrkeskår
Jonas Nordling, förbundsordförande Journalistförbundet, menar att uppmaningen om att systematiskt söka upp journalister i det närmaste är att betrakta som ofredande.
– Det här så galet, så galet. På så många sätt. Ibland blir man bara alldeles matt, säger han.

Jonas Nordling påpekar att den som har synpunkter på hur journalister arbetar har möjlighet att vända sig till Journalistförbundets yrkesetiska nämnd, en instans som prövar sådant. Samtidigt menar han utvecklingen med hot och trakasserier är något som många journalister känner igen.

– Man kan säga att arbetssituationen för journalister i Sverige och internationellt är fylld av en ständig närvaro av trakasserier och hot. Något som har förstärkts markant under de senaste åren.

– Vi har tittat på detta som ett arbetsmiljöproblem, där kan vi se att allt fler kollegor vittnar om att de utsatts för hot och trakasserier. Vi kan även se att sådana här typer av hot och trakasserier leder till att vissa kollegor väljer bort att rapportera om vissa ämnen. Och det är kanske det mest alarmerande, det vill säga om vi får en självcensur på grund av den här nivån av trakasserier som riktas mot oss.
Anders Dalsbro

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA