paul golding

Paul Golding, ledare för det högerextrema Britain First dömdes för hatbrott mot muslimer till 18 veckor i fängelse. (Foto: Elizabeth Ellis/Creative Commons.)

Britain Firsts ledarduo fängslas

Publicerad 2018-03-12

Den högerextrema organisation Britain Firsts ledare Paul Golding, 36, och Jayda Fransen, 32 dömdes förra veckan för flera hatbrott mot muslimer. De döms till till 18 respektive 36 veckors fängelse.

De båda greps i maj för religiöst motiverade trakasserier efter att ha delat ut flygblad och publicerat videor på nätet i samband med en rättegång där fyra män dömdes för våldtäkt. De båda åtalades senare för att ha dunkat på ett fönster till en resturang och skrikit "pedofil" och "utlänning", rapporterar The BBC.

Fransen dömdes även för trakasserier efter att besökt ett hem där hon trodde att en av de personer som åtalades för våldtäkt bodde, och för ett tredje hembesök där hon skrikit rasistiska slagord. Samtliga tillfällen dokumenterades och användes i Britain Firsts propaganda.

Domaren konstaterar att paret använt rättegången kring en våldtäkt för att för sin egen politiska agenda.

"Det var en kampanj för att rikta uppmärksamheten till målsägandens ras, religion och status som invandrare".

Paul Golding och Jayda Fransen dömdes till 18 respektive 36 veckors fängelse trots att de förnekade brott.

Jayda Fransen och Britain First fick stor internationell uppmärksamhet och utlöste en diplomatisk turbulens när den amerikanska presidenten Donald Trump förra året retweetade henne. Trump delade Franssons tre videor som hon lagt upp för att peka ut muslimer som våldsamma.
Daniel Vergara

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA