Kosovoserbisk politiker mördad på öppen gata

Publicerad 2018-01-16

Oliver Ivanovic, kosovoserbisk politiker som misstänktes för krigsbrott, sköts på tisdagen till döds i staden Mitrovica i Kosovo. Mordet befaras ytterligare öka spänningarna i landet.

Det var utanför ingången till hans partis högkvarter i den serbdominerade norra delen av den djupt splittrade staden Mitrovica, som Oliver Ivanovic sköts till döds av okända gärningsmän i en förbipasserande bil.

En utbränd bil som tros ha koppling till mordet hittades senare i utkanten av staden, skriver TT.

64-årige Oliver Ivanovic dömdes 2016 till nio års fängelse för krigsförbrytelser under Kosovokriget 1999. Han anklagades för att ha uppmanat paramilitära serbiska styrkor att döda etniska albaner.

Ivanovic överklagade, och en domstol i Kosovs huvudstad Pristina beslutade att rättegången måste tas om – något Ivanovic fortfarande väntade på vid sin död.

Såväl EU som Kosovos regering och Serbiens minister för Kosovo, Marko Djuric, fördömer mordet, som befaras ytterligare öka spänningarna mellan serber och kosovoalbaner i landet, vars självständighetsstatus fortfarande är omtvistad.

Oliver Ivanovic ansågs vid sin död, oaktat anklagelserna om krigsbrott, som en av de mer moderata kosovoserbiska politikerna, och hade bland annat uppmanat serber att delta i val i republiken Kosovo.
Daniel Wiklander

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA