collage eskilstuna

SD:s gruppledare Kim Fredriksson och fullmäktigeledamoten Laszlo von Óvári är oense av den lokala vallistan. (collage) Foto: SD Eskilstuna/Eskilstuna kommun

Lämnar i protest mot SD:s "svågerpolitik"

Publicerad 2018-02-08

Bråken runt Sverigedemokraternas lokala valsedlar fortsätter. I Eskilstuna lämnar fullmäktigeledamoten Laszlo von Óvári alla sina politiska uppdrag i protest. Han anklagar ledande partiföreträdare för att "idka svågerpolitik".

I slutet av januari gick Laszlo von Óvári ut på sociala medier och meddelade sitt missnöje med det lokala partistyret, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

"Vill ej medverka i klubben för inbördes beundran, anser att både styrelsen samt valberedning idkar svågerpolitik"

Flera hotar lämna partiet
Lämnar SD-uppdrag efter missnöje med vallistor
När Eskilstuna-Kuriren kontaktar Laszlo von Óvári vill han inte kommentera sitt inlägg, annat än att han av personliga skäl lämnar sina politiska uppdrag. Laszlo von Óvári har suttit i kommunfullmäktige och varit ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Enligt källor till tidningen handlar missnöjet om vilken ordning personer placerats på de lokala valsedlarna, vilket påverkar deras möjlighet att väljas in i fullmäktige. Enligt uppgifter till tidningen ska så många som sex-sju personer hotat att lämna partiet.

"Bara uppgett personliga skäl"
Partiets gruppledare i Eskilstuna, Kim Fredriksson, tror inte att missnöjet är så utbrett. Men han medger att det funnits avvikande åsikter om valsedelsförslaget.
- Laszlo von Óvári var en av dem som hade synpunkter på förslaget. Men han har bara angett personliga skäl till mig som gruppledare, säger Kim Fredriksson till Eskilstuna-Kuriren.

Det har i veckan rapporterats om liknande avhopp efter diskussioner om turordningen på valsedlarna. I Jimmie Åkessons hemkommun, Sölvesborg, lämnade elva av tretton ledamöter den lokala styrelsen. I Vetlanda hoppade en partiveteran av från fullmäktige av samma anledning.
Anders Dalsbro

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA