Collage webb ny

I olika Facebookgrupper sprids hot och hat efter att tre flyktingboenden brunnit.

"Var skickar vi tårtan" - bränder på flyktingboenden hyllas på sociala medier

Publicerad 2018-02-08

Hatet på nätet. Efter de uppmärksammade bränderna mot flyktingboenden sprids hatet på nätet. På stängda Facebookgrupper hyllas bränderna.

"Bra jobbat!! Var skickar vi tårtan", skriver en medlem i Facebookgruppen "Medborgarna för Sverige" om de bränder som skett på flyktingboenden de senaste dagarna.

Elda upp alla asylboenden och skicka hem dom asylsökande, vad har dom här att göra?! skriver en annan i gruppen "Rätta till dagens Sverige".

 kommentar flyktingboenden


Det handlar om tre misstänkta mordbränder mot olika former av flyktingboenden under tre nätter på raken. Händelserna har fått många att reagera. Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) vill till exempel att händelserna utreds som terroristbrott och föreslår utökade resurser till Säpo och polisen.

Två av boendena som drabbats är under byggnation och tänkta för nyanlända, i Nacka och Åkersberga. Det tredje branden skedde i ett HVB-hem i Hallstahammar. Först var uppgifterna att någon kastat in ett föremål som startade branden i HVB-hemmet, de uppgifterna har sedan ändrats och branden tros nu ha startat inne i boendet. Rubriceringen mordbrand står dock kvar för stunden.

 kommentar flyktingboenden


Vi har undersökt reaktionerna bland högerextrema organisationer och Facebookgrupper där rasism och hat ofta sprids. Bland de högerextrema organisationerna har bränderna mötts med tystnad. Men i stängda Facebookgrupper som "Vi som tror på Sverigedemokraterna, "Vi som vill ha en ansvarsfull invandrings/flykting politik", "Rätta till dagens Sverige", Medborgarna för Sverige", "Bevara Sverige" och "Stoppa islam" har medlemmar reagerat.

 kommentar flyktingboenden


I kommentarerna varvas anklagelser om att det är regeringens migrationspolitik som bär ansvaret för bränderna med spekulationer om att det är boende själva som tänt på - trots att ingen ännu flyttat i de planerade boendena i Nacka och Åkersberga. Men det förekommer även kommentarer där bränderna ses som något positivt.

"Härligt. Det sprider sig…(!) Igår var det Nacka och nu Åkersberga!" skriver en annan medlem i gruppen "Vi som tror på Sverigedemokraterna". "Hurra nu händer det kanske något" och Synd att dom inte hann flytta in…" skriver andra personer i samma grupp.

 kommentar flyktingboenden


I de andra grupperna Expo tittat på är tongångarna liknande. I ett inlägg ställs frågan: "Har inbördeskriget börjar?" Svaret blir Ja inte omöjligt i går var det Nacka folk har fått nog nu", andra hyllar en eventuell förövare: "Någon hjälte som är rädd om ortens flickor". Några uppmanar till att antända nya bränder, "det är ju kallt där ute! Tänd en brasa" skriver till exempel en person.
Anders Dalsbro, Jonathan Leman

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA