Hatets politik 2015 2017-05-19T10:28:21+00:00

HATETS POLITIK

Expos årsrapport om rasideologiska miljön 2015

Nordiska motståndsrörelsen

Ökad radikalisering

ANALYS. Fanatiska nazister tar över som den mest aktiva gruppen, attacker mot asylboenden och rasistiska mord i Trollhättan. Under 2015 radikaliserades den rasideologiska miljön. Och på nätet hyllas och ursäktas det politiska våldet.

Rasideologiska miljöns aktiviteter

STATISTIK. Under 2015 minskade antalet aktiviteter. Jämfört med 2014 års rekordnotering på 2865 aktiviteter är det betydligt färre. Antalet aktiviteter hamnade istället i nivå med resultatet från 2013.

De rasideologiska organisationerna

ANALYS. Under 2015 var 14 rasideologiska grupper aktiva. Här redogör vi för vilka de är och deras bakgrund.

Motgift

Uppmanar till gatugrupper

ANALYS. Under 2015 tog en ny typ av organisering form. Lokala aktionsgrupper utan organisationstillhörighet har blivit fler. De har attackerat ett asylboende och sprider propaganda. Bakom den växande trenden står bland andra mediasajten Motgift.

ANALYS. Det rasistiska medieutbudet växer. Nu gäller det att göra konsumenter till aktivister.

Färre aktiviteter efter rekordår

STATISTIK. 2015 var ett omvälvande år i den rasideologiska miljön. Det som i flera år varit en liten samling långlivade organisationer förvandlades till ett mer fragmenterat politiskt landskap. Aktiviteterna blev färre. Grupperna blev fler.
Den främsta förklaringen till förändringen är Svenskarnas partis fall.

Ökade internationella kontakter

ANALYS. Extremhögern är en internationell rörelse. Drömmen om enad front över hela Europa har levt i decennier. Samtidigt är möjligheterna till samarbete svårare än på länge. Kriget i Ukraina har blivit en vattendelare som splittar Europas extremhöger. Även den svenska rasideologiska miljön är delad i synen på konflikten mellan Ukraina och Ryssland. I ena hörnet står Nordiska motståndsrörelsen med ekonomiskt stöd från rysk extremhöger. I det andra finns Nordisk ungdom med goda relationer till polska likasinnade och ett fortsatt stöd till Ukrainas extremhöger. Mitt i allt har Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för numera nedlagda Svenskarnas parti, klivit fram som ledare för en ny partisammanslutning där fascister och nazister från bland annat Grekland, Tyskland och Italien samlas.

ANALYS. Den rasideologiska miljöns relation till Sverigedemokraterna är ambivalent. Partiet kritiseras för att ha anpassat sig till etablissemanget och inte på allvar vågat utmana den rådande politiska dagordningen. Samtidigt ses Sverigedemokraternas framgångar som en dörröppnare för den rasideologiska miljön, som hoppas kunna radikalisera de ”Sverigevänliga” väljarna.

Sverigedemokraterna