Ökade internationella kontakter 2017-05-19T10:28:21+00:00
Stefan Jacobsson

Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för Svenskarnas parti.

Ökade internationella kontakter

Extremhögern är en internationell rörelse. Drömmen om enad front över hela Europa har levt i decennier. Samtidigt är möjligheterna till samarbete svårare än på länge. Kriget i Ukraina har blivit en vattendelare som splittar Europas extremhöger. Även den svenska rasideologiska miljön är delad i synen på konflikten mellan Ukraina och Ryssland. I ena hörnet står Nordiska motståndsrörelsen med ekonomiskt stöd från rysk extremhöger. I det andra finns Nordisk ungdom med goda relationer till polska likasinnade och ett fortsatt stöd till Ukrainas extremhöger. Mitt i allt har Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för numera nedlagda Svenskarnas parti, klivit fram som ledare för en helt ny partisammanslutning.

Under 2015 tog nätverkandet mellan svenska och europeiska högerextrema organisationer fart. I februari bildades det paneuropeiska partiet Alliance for Peace and Freedom, APF, där Stefan Jacobsson numer sitter som generalsekreterare.
 

Pengar från rysk extremhöger

I mars var Stefan Jacobsson dessutom en av talarna vid konferensen International Russian Conservative Forum i Sankt Petersburg. Vid konferensen, som arrangerades av det ryska partiet Rodina, deltog även representanter för Nordiska motståndsrörelsen som observatörer. Syftet med konferensen var att ena likasinnande organisationer från hela Europa. Initiativet var ett av många exempel på de allt tätare banden mellan delar av Europas extremhöger och Ryssland. Den svenska rasideologiska miljön har inte varit en självklar allierad. Under början av kriget i Ukraina ställde sig flera svenska grupper på Ukrainas sida. Idag är det bara Nordisk Ungdom som håller kvar vid en pro-ukrainsk linje. Organisationen förespråkar ett Ukraina fritt från inflytande från såväl Ryssland som Väst.

Senare under året bildade Rodina tillsammans med Ryska imperiska rörelsen, RID, World National Conservative Movement. Och RID fördjupade kontakterna med Sverige. Stanislav Vorobjev, ledare för RID, besökte i oktober Nordiska motståndsrörelsen i full uniform. I samband med besöken överlämnade ryssarna även en okänd summa pengar till NMR.
 

Täta band med polsk extremhöger

Medan Nordiska Motståndsrörelsen har stärkt sina band till Rysslands extremhöger, står Nordisk ungdom på andra sidan i den nationalistiska geopolitiska striden. Med sitt stöd till ukrainska högerextremister har man byggt band med likasinnade grupper i länder där Rysslands stormaktsambitioner ses som ett hot.

Vid två tillfällen har aktivister deltagit vid demonstrationer i Warszawa. I september deltog NU i en demonstration mot invandring och islamisering av Polen som anordnades av Obóz Narodowo-Radykalny. I november gick NU för fjärde året i rad i den årliga självständighetsmarschen som anordnas av Ruch Norodowy. I samband med marschen höll Fredrik Hagberg, talesperson för NU, tal. Han varnade de polska deltagarna för att ”ge efter” för gaylobbyn och för att ta emot flyktingar. Han uppmanade demonstranterna att:
 

”…föra ett tvåfrontskrig, ett externt för att skydda era gränser och polska institutioner, och ett internt där ni formar och lever er kultur. Till exempel, och kanske det viktigaste, skaffa familjer. Stora familjer.”

 

I samband med självständighetsmarschen besökte NU i sällskap med Ruch Norodowys även det polska parlamentet. I Sverige har NU kopplingar till den polska organisationen Semper Fidelis. Tidigare under året deltog också NU-aktivister i ett polsk sommarläger anordnat av sin polska systerorganisationen Młodzież Wszechpolska.

NU har även haft kontakter med estniska nationalister, i februari deltog de i ett fackeltåg till minne av Estlands självständighet . Demonstrationen som samlade något hundratal deltagare hade anordnats av Estlands konservativa folkpartis ungdomsorganisation Sinine Äratus. I november besökte Sinine Äratus ordförande NU i Stockholm.
 

Nytt samarbete

Samtidigt har Stefan Jacobssons arbete inom Alliance for Peace and Freedom, APF, gett resultat. APF är ett pan-europeiskt parti som från och med 2016 har beviljats stöd av EU-parlamentet. Ordförande är Roberto Fiore, partiledare för italienska Forza Nuova, Italien. Bland övriga styrelseledamöter finns Nick Griffin, före detta partiledare för British National Party och representanter för bland andra tyska NPD och grekiska Gyllene gryning.

I juli 2015 registrerades dessutom stiftelsen Europa Terra Nostra, som en avknoppning till APF. Ordförande för stiftelsen är Dan Eriksson, en av grundarna till Motgift.