Folkmord och etnisk rensning

De mest omfattande övergreppen skedde i Bosnien-Hercegovina mellan 1992 och 1995. Av en befolkning på drygt fyra miljoner människor dödades strax över hundratusen. Av dessa var ungefär 60 000 soldater, resten civila. De civila offren utgjordes till över 80 procent av bosniska muslimer som dödades av medlemmar ur den bosniskserbiska milisen i en etnisk rensningskampanj som övergick i direkt folkmord.

Parallellt med dödandet våldtogs kvinnor systematiskt, bosniska muslimer tvingades på flykt och muslimska kulturarv förstördes. Den bosniska huvudstaden Sarajevo utsattes för den längsta belägringen i modern tid och terroriserades från de angränsande kullarna av serbiska soldater som sköt mot stadens invånare med gevär, stridsvagnar och granatkastare.

Den värsta massakern som Europa har upplevt sedan andra världskriget inträffade i juli 1995 i staden Srebrenica i östra Bosnien-Hercegovina. Framför ögonen på handfallna FN-trupper sorterades över 8 000 muslimska män och pojkar ut. De bussades ut på landet i ögonbindlar, avrättades och kastades i massgravar.