Tidningen Expo

Kosovoserbisk politiker mördad på öppen gata

Oliver Ivanovic, kosovoserbisk politiker som misstänktes för krigsbrott, sköts på tisdagen till döds i staden Mitrovica i norra Kosovo. Mordet befaras ytterligare öka spänningarna i landet.

Sveriges största rasistiska Facebookgrupp nedlagd

Stå upp för Sverige, med ett medlemsantal på 170 000 Facebookkonton, lades ned på söndagen av gruppens grundare. Det skriver Eskilstuna Kuriren.

 irish slaves webb

Det här fotografiet från 1908 av fiskare i St. John, Barbados, används ofta för att illustrera memes som falskt hävdar att irländska människor var slavar i koloniala Amerika.

Myten: "Irländare var ju också slavar"

Långläsning ut tidskriften. Fanns det verkligen irländska slavar som drabbades på samma sätt afrikanska? Den irländska historikern Liam Hogan granskar myten som används för att för trycka till kampen för svartas rättigheter. (Från Expo #1-2017)

rulesdaily

Från nazistiska webbtidningen The Daily Stormers artikel A Normie's Guide to the Alt-Right.

Fascister återvinner regelbok för radikala

Långläsning ur tidskriften. Sociologen Saul Alinskys bok Rules for Radicals har setts som en handbok i politisk aktivism. Den har studerats av såväl Hillary Clinton som Barack Obama. Så hur kommer det sig att den högerextrema alt­-right­-rörelsen tagit vad de kallar "motståndarens manual" till hjärtat?Artikeln publicerades först i Expo nr 3/2017, som kom ut i september.

 Almedalen NMRSimon

Simon Lindberg, här vid ett tal i Visby under politikerveckan 2017. Foto: David Lagerlöf/Expo

NMR:s ledare döms för hets mot folkgrupp

Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg dömdes på tisdagen i Stockholms tingsrätt för hets mot folkgrupp. Samma dag fastställde Svea hovrätt fängelsedomen mot den ledande aktivisten Emil Hagberg för våldsamt upplopp i Stockholm för snart två år sedan.

 trolltider

Illustration: Daniela Juvall

När extremhögern skaffade sig humor

Långläsning från tidskriften. 80-talsnostalgi, ironi och grov rasism. Den svenska extremhögern letar nya grepp. Inspirationen kommer från sajten som förnyade näthatet. Denna artikel publicerades först i Expo nr 2/2017 som kom ut i juni.

 WEBB Anwar al Awlaki

Tiden efter 11 september-dåden var Anwar al-Awlaki imam vid en moské i Annandale, Virginia. Trots sina antisemitiska utspel bjöds han in till samtal i Pentagon.

Digital islamism – mannen som moderniserade hatet

Långläsning från tidskriften. Anwar al-Awlakis predikningar är en inkörs­port till jihadism. Men hans försvarare hävdar att han till en början inte alls försvarade våldet. Bilan Osman gräver i historien om "internets Usama bin Ladin". (Från Expo #2-2017)

 WEBB OLD DE photo

Under hela Defend Europe-projektet så spred besättningen via sociala medier sin propaganda. (Defend Europe)

PR-kuppen på Medelhavet

Långläsning från tidskriften. En grupp högerextremister beslutade sig för att åka till Libyens kust för att hindra NGO:s att hjälpa migranter och flyktingar i sjönöd. Det är en historia om bakslag och motstånd. Så varför firar de det som en framgång? (Från Expo #3-2017)

 Lars Nila Lasko

Juristen Lars-Nila Lasko som arbetar mot diskriminering menar att rättsväsendet äntligen börjat ta hatbrott mot samer på allvar. (Foto: privat)

"Nu tas anmälningar om hets mot samer på allvar"

Första domen 2016. En 68-årig man dömdes på torsdagen för hets mot folkgrupp efter att hetsat mot samer. Domen tyder på ett trendbrott inom rättsväsendet, uppger juristen Lars-Nila Lasko som jobbar mot diskriminering av samer.

 NMR bil

21-åringen (maskad) i samband med att Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg tidigare i år. Foto: Expo

NMR-ledare döms för våldsamt motstånd

Dom: våldsamt motstånd. Tre aktivister från Nordiska motståndsrörelsen fick sin bil stoppad av polis. I samband med detta uppstod bråk.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA