Tidningen Expo

Nazistledare misstänkt för bombdåd

En ledande aktivist i Nordiska motståndsrörelsen begärs häktad misstänkt för ett bombdåd mot Syndikalistisk forum i Göteborg förra året. Mannen är sedan tidigare misstänkt för våldsamt upplopp och är dömd för flera brott.

 donald trump

På fredagen tillträder Donald Trump som president. (Foto: Gage Skidmore)

Hela listan - Trumps kontroversiella kabinett

En intolerant laguppställning. På fredagen svärs Donald Trump in som USA:s 45:e president. Kontroverserna kring Trumps nomineringar till de olika ämbetena har varit många. Expo har tittat närmare på hans team och listat några av de personer i hans kommande administration som har stått för rasism, islamofobi, homofobi och intolerans.

 soldiers of oden

Interna konflikter i Soldiers of Odin leder till splitting. (Foto: David Lagerlöf/Expo)

Avhopp och konflikter i Soldiers of Odin

Kritik mot ledningen. Det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin för en tynande tillvaro. En majoritet av dess lokala grupper har somnat in. Ledande aktivister har lämnat, andra har anslutit sig till utbrytargrupper. Några har gått med i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. 

 nmr finland

Nordiska motståndsrörelsen i samband med en demonstration i Helsingfors i slutet av förra året. (Foto: Expo)

Finsk nazistorganisation kan förbjudas

Polisstyrelsen driver ärendet. Inom en snar framtid kommer det att prövas i domstol om den finska grenen av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ska förbjudas. Men alla är inte överens om att ett förbud är rätt väg att gå. Kritiker menar att det kan leda till radikalisering av nazisterna.

Äktenskap med judinna splittrar alt-right-rörelsen

Drev antisemitisk sajt. En intern kris skakar den amerikanska så kallade alt-right-rörelsen och svallvågorna har nått vit makt rörelsen i Sverige. Anledningen: en inflytelserik propagandamakare i rörelsen har "avslöjats" vara gift med en judinna. Något som fått konspirationsteorierna att explodera

 stefan jacobsson

Stefan Jacobsson, tidigare partiledare i nedlagda nazistiska Svenskarnas parti har kallats till en sluten utfrågning av EU parlamentets konstitutionella utskott. Det i samband med att EU granskar sina utbetalningar till det paneuropeiska parti han sitter i styrelsen för. (Foto: Expo)

Svensk vit makt-veteran till EU-förhör

Den tidigare nazistledaren Stefan Jacobsson ska förhöras av EU-parlamentet. Utfrågningen är en del av EU-parlamentets utredning om EU:s miljonstöd den rasideologiska sammanslutningen Alliance for peace and freedom.

 npd demo duisburg

NPD-aktivister i samband med en demonstration i Duisburg. (Foto: Thomas Rodenbücher)

NPD förbjuds inte

En långdragen rättsprocess. Det lilla tyska högerextrema partiet NPD förbjuds inte. Det meddelade författningsdomstolen i Karlsruhe på tisdagen.

 donald trump

Nya tider för antirasismen

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Extremhögern har tagit sig in i finrummen. Nu behövs motstrategierna förnyas. Den som inte gör jobbet riskerar att bli extremhögerns nyttiga idiot.

 Stefan jacobsson SVP

Så stärker EU:s miljoner Europas nazister

Kontor i Bryssel, internationella konferenser och möten. EU:s miljonbidrag till den rasideologiska sammanslutningen Alliance for peace and freedom har använts för att etablera nätverk och samla Europas högerextrema rörelse.

 adlibris sion vises

Trots löften säljer Adlibris grov antisemitisk litteratur och nazistisk våldsbejakande propaganda. (Kollage: Expo)

Adlibris säljer judehat – igen

Nordens största bokhandel säljer än en gång den ökända antisemitiska hatskriften "Sions vises protokoll" – samt en rad andra grovt antisemitiska verk – trots åratal av ursäkter och löften om att se över sina rutiner.

Tidskriften Expo

2016/4 Rasbiologins återkomst

2016/4 Rasbiologins återkomst

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA