Tidningen Expo

 nmr borlange dynamit

Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge den första maj 2016.

Hade 500 kg dynamit hemma – här tågar han med nazister

Dynamithärvan i Falkenberg. Expo kan avslöja att den 41-åring som i vintras dömdes för innehav att halvt ton dynamit deltog i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge på första maj.

 banner webartikel

Hatet i rampljuset

UR TIDSKRIFTEN EXPO. Donald Trump har förändrat spelplanen för USA:s radikala nationalistgrupper. Deras idéer har flyttat från obskyra forum till mainstreamdebatten. Och kanske snart även till vita huset. Läs ett utdrag Martin Gelins text ur senaste numret av Expo som finns i butik i dag.

 Tertatologen

Illustration: Isabel Leal Bergstrand

Rasideologen i övre Kågedalen?

UR TIDSKRIFTEN EXPO. Kultförfattaren Nikanor Teratologen har hyllats av recensenterna men förföljts av envisa nazi-rykten. Nu kan Expo visa på en koppling mellan författaren och en av Flashbacks mest inflytelserika antisemiter.

Jo Cox mördare kopplas till nynazism och vit nationalism

Kopplas till högerextremism. Thomas Mair, 52, som pekas ut som Labourpolitikern Jo Cox mördare, har kopplingar till den amerikanska nynazistiska gruppen National Alliance samt pro-apartheid-gruppen Springbok Club.

analys vinjett mikael farnbo

MSB ignorerar det uppenbara i rapport om asylbränder

Analys, Mikael Färnbo. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blandar bort korten när de plötsligt kastar sig in i debatten om bränder på asylboenden. Ska myndigheten verkligen syssla med spekulativ mediekritik?

Fotbollshuliganer tar på sig hatattack vid moské

På en officiell sajt tar fotbollshuliganer på sig attacken vid Stockholms moské i måndags. Mobben på ett 50-tal svartklädda huliganer ska ha skrikit "jävla muslimer" och gått till angrepp med flaskor. Polisen betraktar händelsen som ett hatbrott.

 nmr

Fyra nazister frias för misshandel trots utpekanden och filmbevis. Foto: David Lagerlöf/Expo

Nazister frias för misshandel – polisens utredning sågas

Polisens utredning sågas. Trots utpekanden och filmbevis frias fyra nazister från Nordiska motståndsrörelsens från en misshandel i Åkersberga förra året. I domen sågas polisens utredning av händelsen.

Svartklädd mobb gick till attack vid moské

Skrek "jävla muslimer". En mobb på ett 50-tal svartklädda personer skanderade "jävla muslimer" och gick på måndagskvällen till attack mot personer utanför Stockholms moské. — I mina ögon är det ett hatbrott, säger polisen i Stockholm. 

analys vinjett daniel poohl

Terrorn i Orlando spär på hatets onda cirkel

Analys, Daniel Poohl. Terrordådet riskerar att ytterligare piska upp en hatstämning i det redan polariserade USA.

 Upstair Lounge small

Mordbranden mot gay-baren the Upstair Lounge i New Orleans år 1973 dödade 32 personer. Foto: Skärmdump från dokumentären New Orleans Upstairs Lounge Fire—40 years later.

Dödliga attacker mot gay-klubbar i USA genom historien

Terrorattacken i Orlando är den värsta – men inte den första – dödliga attacken mot ett uteställe för homosexuella i USA. År 1973 mördades 32 personer på en gay-bar i New Orleans.