Tidningen Expo

 NMR

En 30-årig nazist döms för att ha kastat in stenar genom ett fönster på ett asylboende. (Foto: Polisen)

Nazist dömd för attack mot asylboende

Förra hösten krossade han en ruta på ett asylboende i Tranås. Nu döms den 30-årige nazisten, aktiv i Nordiska motståndsrörelsen, till böter. Mannen är samtidigt misstänkt för en grov misshandel vid ett annat tillfälle.

 erixon

Den borgerliga debattören Dick Erixon blir chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden, samtidigt väljs han in ägarbolaget Samtid & Framtid AB:s styrelse som ensam ledamot. (Foto: Privat)

Borgerlig debattör tar över SD:s mediesatsning

Samtidens nya redaktör. Den borgerliga debattören Dick Erixon blir chefredaktör för Sverigedemokraternas mediesatsning Samtiden. Till Expo säger Erixon att hans vision är att bredda tidningen med idédebatt. Han delar också SD:s nationalistiska ideal och skulle rösta på partiet om det var val idag.

Krävde egen entré för flyktingbarn – så hetsar SD:aren på nätet

SD-politikern Tomas Lundberg i Ronneby är drivande i ett föräldraupprop om att stoppa flyktingbarn från att använda samma entre som andra barn i friskolan Thoren Framtid. Nu kan Expo visa att politikern på sociala medier sprider propagandabilder från rasideologiska sajter.

 hofer

FPÖ:s presidentkandidat Norbert Hofer var 30 000 röster ifrån att bli president. Valresultatet krossar alla myter om att det finns ett tak för hur stort väljarstöd extremhögern kan få. (Foto: Franz Johann Morgenbesser/cc-by-sa-2.0)

Valet i Österrike visar att extremhögern har blivit mainstream

Analys: Daniel Poohl. 1999 tog det österrikiska frihetspartiet FPÖ plats i regeringen. Det blev en symbol för extremhögerns genombrott. När partiets presidentkandidat nu 17 år senare samlat nära hälften av rösterna är det uppenbart att extremhögern gått från uppstickare till mainstream.

 sjostedt

På ett öppet möte i Kista krävdes partiledare Jonas Sjöstedt (V) och partiets antirasistiska talesperson Christina Höj Larsen på ett svar om hur partiet ska agera efter att Amineh Kakabaveh (V) spridit rasism. (Foto: Expo)

Sjöstedt saknar förtroende för Kakabaveh

Flera minoritetsorganisationers kritik mot hur Vänsterpartiet hanterat riksdagsledamoten Amineh Kakabavehs spridning av rasism på sociala medier har varit hård. När partiledare Jonas Sjöstedt på ett öppet möte i Kista avkrävdes på tydliga svar slog han fast att han i dagsläget saknar förtroende för Kakabaveh.

 nmr

Hatets politik 15: Den rasideologiska miljön radikaliseras

Årsrapport: Hatets politik2015. Antalet aktiviteter sjunker samtidigt som rörelsen radikaliseras. Det visar Expos årliga granskning av aktiviteter i den rasideologiska miljön.

Bengtsson

Analys: Överdriven underskattning av fascismen

Analys Alex Bengtsson. Sverigedemokraterna kan inte beskrivas som ett parti i förändring samtidigt som rasismen, demokratihatet och våldsretoriken sprids dagligen av partiets politiker. Det är häpnadsväckande att någon som är demokrat går på myten om att Sverigedemokraterna har liberaliserats.

Internetjätte plockar bort nazistpodd

Nordiska motståndsrörelsens podd har nu blockerats från internetföretaget Soundcloud. Sändningarna stoppades drygt ett år efter att Expo Idag uppmärksammat att den svenska rasideologiska miljön nyttjar Soundclouds tjänster. Företaget har däremot inte stoppat den nazistiska podden Motgift.

smr genre

(Foto: Expo)

Han var ledare för Nordiska motståndsrörelsen i Finland - Nu talar han ut

Våld, droger och terrorkontakter. Under flera år var han ledare Nordiska motståndsrörelsens finska avdelning. Nu talar Henrik Holappa ut om livet på insidan av landets största nazistgrupp.

 european parliment

Europeiska parlamentet kräver att partibidrag till högerextrema partier granskas. (Foto: DAVID ILIFF. License: CC-BY-SA 3.0)

EU granskar partibidragen - ska stoppa pengaflödet till fascister

EU-bidrag till fascister. Efter Expos avslöjande om miljonrullningen av EU-bidrag till fascistiska och nazistiska partisammanslutningar granskas utbetalningarna av Utskottet för konstitutionella frågor. 280 parlamentsledamöter har begärt granskningen.