• Jimmie Åkesson Sverigedemokraternas vitbok
  • Tina Hallgren- Bengtsson fångad på film med nazistuniform.
  • Sverigedemokraternas Engelbrektsmarsch
  • Sverigedemokratiskt klistermärke: hur många butiker i din stad ägs av invandrare
  • Sverigedemokraternas vitbok - Jimmie Åkesson i riksdagen

Sverigedemokraternas våld, hat och rasism som partiet vill att vi ska glömma

2014 blev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuad av psykologen Paol Perris. Åkesson berättade om sitt partis ideologi och vägen in i politiken. Intervjun väckte debatt om Sverigedemokraternas historia och bruna förflutna.

Från Åkessons håll lät det som det brukar. Han förklarade att Sverigedemokraterna aldrig varit öppet rasistiskt, att det inte fanns några nazistiska rötter. De problem partiet haft berodde i så fall på enskilda individer. Han sa till och med att han kunde tänka sig att partiet, när de får resurser, skulle göra en vitbok om sin historia. En slutlig uppgörelse med rasism och extremism.

Det är där vi kommer in. Det här är den vitbok Sverigedemokraterna skulle behöva göra, men aldrig kommer att kunna skriva. Sverigedemokraternas rasism är inget som tillhör historien. Den är del av partiets idé. Deras vitbok kommer aldrig kunna bli en uppgörelse. Därför gör vi den. Som en påminnelse om vad Sverigedemokraterna står för.

Daniel Poohl, vd Stiftelsen Expo

Daniel Poohl, Stiftelsen Expo

2015 februari

Kristina Winbergs medarbetare hetsade mot judar och muslimer

Kristina Winbergs medarbetare i EU-parlamentet hetsade mot judar och muslimer anonymt på Flashback, avslöjande Aftonbladet.

2014 december

Judar och samer är inte svenskar

Björn Söder fick uppmärksamhet internationellt när han menade att judar och samer inte är svenskar, förutsatt att de inte lämnar sin identitet.

2014 september

Sverigedemokraterna förlorade vart fjärde mandat

Partiet förlorade vart fjärde kommunalt mandat fram till valet 2014. Runt om i landet resulterade det i politiska vildar och tomma stolar.

2014 juni

Antisemitiska konspirationsteorier

I Europaparlamentet ingår Sverigedemokraterna i gruppen EFDD som har ledamöter som ger uttryck för antisemitism och utmålar judar som "största fienden".

Upprörs över biskops deltagande på Pride

Orförande för Sverigedemokraterna i Mölndal, Peter Bjellheim, blev mäkta upprörd över Göteborgs biskops deltagande på Pride.

Sverigedemokrat oroas över ”befolkningsutbyte i Kalmar”

I ett blogginlägg oroas riksdagsledamoten Thoralf Alfsson över ett pågående "befolkningsutbyte" i Kalmar. Personer med utländsk bakgrund flyttar in och föder fler barn, resonerar han.

2013 september

Sverigedemokrat likställer islam med nazism och kommunism

Innan den muslimska högtiden ramadan jämför riksdagsledamoten Richard Jomshof islam med kommunism och nazism.

2013 juli

Fälls för hets mot folkgrupp

Sverigedemokraten Michael Hess dömdes för hets mot folkgrupp efter påståenden om muslimer som bl a våldtäktsmän. Centralt tog dock SD Hess i försvar.

2012 september

Upprop mot moské

I Östersund ville SD stoppa ett moskébygge beroende på muslimers syn på bland annat stening, hedersmord och barnäktenskap.

2012 juli

Antimuslimska konspirationsteorier

Kort innan rättegången mot Anders Behring Breivik utmålade Sverigedemokraternas riksdagsledamot Richard Jomshof islam som ett långt större hot än nazism.

2011 juli

Antimuslimskt terrordåd kopplas till muslimer

Kort efter Anders Behring Breiviks terrordåd pekade ledande sverigedemokrater ut muslimer som gärningsmän. Men istället fanns ett islamofobiskt motiv där Breivik motsatte sig "islamisering" av Norge.