­
  • Jimmie Åkesson Sverigedemokraternas vitbok
  • Tina Hallgren- Bengtsson fångad på film med nazistuniform.
  • Sverigedemokraternas Engelbrektsmarsch
  • Sverigedemokratiskt klistermärke: hur många butiker i din stad ägs av invandrare
  • Sverigedemokraternas vitbok - Jimmie Åkesson i riksdagen

Sverigedemokraternas våld, hat och rasism som partiet vill att vi ska glömma

2014 blev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuad av psykologen Paol Perris. Åkesson berättade om sitt partis ideologi och vägen in i politiken. Intervjun väckte debatt om Sverigedemokraternas historia och bruna förflutna.

Från Åkessons håll lät det som det brukar. Han förklarade att Sverigedemokraterna aldrig varit öppet rasistiskt, att det inte fanns några nazistiska rötter. De problem partiet haft berodde i så fall på enskilda individer. Han sa till och med att han kunde tänka sig att partiet, när de får resurser, skulle göra en vitbok om sin historia. En slutlig uppgörelse med rasism och extremism.

Det är där vi kommer in. Det här är den vitbok Sverigedemokraterna skulle behöva göra, men aldrig kommer att kunna skriva. Sverigedemokraternas rasism är inget som tillhör historien. Den är del av partiets idé. Deras vitbok kommer aldrig kunna bli en uppgörelse. Därför gör vi den. Som en påminnelse om vad Sverigedemokraterna står för.

Daniel Poohl, vd Stiftelsen Expo

Daniel Poohl, Stiftelsen Expo

2016 mars

Sextrakasserade kvinnor – en ”säkerhetsrisk”

Två tjänstemän i Sverigedemokraterna anklagades för våldtäkt respektive sexuella trakasserier. Den ena fick sparken medan de andre valde att lämna sina uppdrag. Tre år senare välkomnades båda tillbaka till partiet.

2015 september

Ville stoppa flyktingar med kulspruta

Flyktingkatastrofen har fått sverigedemokrater att tala i termer av ”lyxflyktingar” och medias ”snyftreportage”. En kommunfullmäktigeledamot har dessutom föreslagit att möta flyktingar med en kulspruta.

  • Gustav Kasselstrand SDU

SD bryter med Sverigedemokratisk ungdom

Efter anklagelser om att ungdomsförbundet SDU har lierat sig med extrema grupper bröt moderpartiet med förbundet.

2015 mars

Rasister bland Sverigedemokraternas nämndemän

Sverigedemokratiska nämndemän avslöjas med att skriva rasistiska kommentarer på nätet. Bland annat kallas ensamkommande flyktingbarn för "parasiter".

Mer om Sverigedemokraterna