Sverigedemokraterna: hatet och rasismen 2017-05-22T09:29:44+00:00
  • Jimmie Åkesson Sverigedemokraternas vitbok
  • Tina Hallgren- Bengtsson fångad på film med nazistuniform.
  • Sverigedemokraternas Engelbrektsmarsch
  • Sverigedemokratiskt klistermärke: hur många butiker i din stad ägs av invandrare
  • Sverigedemokraternas vitbok - Jimmie Åkesson i riksdagen

Sverigedemokraternas våld, hat och rasism som partiet vill att vi ska glömma

2014 blev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuad av psykologen Paol Perris. Åkesson berättade om sitt partis ideologi och vägen in i politiken. Intervjun väckte debatt om Sverigedemokraternas historia och bruna förflutna.

Från Åkessons håll lät det som det brukar. Han förklarade att Sverigedemokraterna aldrig varit öppet rasistiskt, att det inte fanns några nazistiska rötter. De problem partiet haft berodde i så fall på enskilda individer. Han sa till och med att han kunde tänka sig att partiet, när de får resurser, skulle göra en vitbok om sin historia. En slutlig uppgörelse med rasism och extremism.

Det är där vi kommer in. Det här är den vitbok Sverigedemokraterna skulle behöva göra, men aldrig kommer att kunna skriva. Sverigedemokraternas rasism är inget som tillhör historien. Den är del av partiets idé. Deras vitbok kommer aldrig kunna bli en uppgörelse. Därför gör vi den. Som en påminnelse om vad Sverigedemokraterna står för.

Daniel Poohl, vd Stiftelsen Expo

Daniel Poohl, Stiftelsen Expo

2016 oktober

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt i nazistavslöjanden

Oscar sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman, figurerade på kort tid i flera skandaler med nazistanknytning. Bland annat publicerades en film där han skämtar om hur tidigare nazistiska arbetskollegor sparkat på fårkadaver och kallat dem för judar.

Antisemitiska konspirationsteorier

Riksdagsledamoten Anna Hagwall lanserade antisemitiska konspirationsteorier när hon ville slopa presstödet för att minska Bonniers påstådda makt.

2016 september

Kent Ekeroths medarbetare stängs av

Kent Ekeroths medarbetare Dick Abrahamsson stängdes av från riksdagen efter flera skandaler. Bland annat efter att ha filmat en propagandaintervju åt det nazistiska Svenskarnas Parti.

”Egor Putilov” sade upp sig efter skandaler

Alexander Fridback, som även gått under namnet Egor Putilov, sade upp sig från Sverigedemokraternas riksdagskansli efter att ha blivit utpekad som en säkerhetsrisk av flera experter.

Mer om Sverigedemokraterna