• Björn Söder minglar i Riksdagen

Björn Söder gläds när ökänd nazist ansluter till partiet

2002. Efter partisplittringen 2001 blev Sverigedemokraterna och utbrytarna Nationaldemokraterna, ND, bittra rivaler. Rykten om hur ND utvecklades blev ett ständigt återkommande samtalsämne i SD-leden.

Den 26 september 2002 meddelade Björn Söder via mejl sin partistyrelse den glada nyheten att Karl-Erik Nilsson, som tidigare varit aktiv inom flera nazistiska och fascistiska organisationer, anslutit sig till partiet. Nilsson hade tidigare varit kontaktperson för den nazistiska organisationen Frisinnade unionspartiet, från början av 1960-talet till en bit in på 1990-talet.

På grund av sitt nazistiska engagemang blev han utesluten ur Sveriges pensionärers intresseparti. Men i Sverigedemokraterna var han välkommen: ”ND:s affischnamn, Karl-Erik Nilsson i Sjöbo, har den 20 september betalat in medlemsavgift till SD. Dessutom har han blivit prenumerant på SD-kuriren. Att han är enskild medlem är det väl ingen som har något emot? Kul är i alla fall att ND rasar samman. Synd bara att man inte kan gå ut med det:)”, skrev Björn Söder.

Bilden: Sverigedemokraternas Björn Söder iförd sin hembygds folkdräkt minglar i de fina solongerna i riksdagshuset balanserande ett glas rödvin och snittar efter riksdagens högtidliga öppnande den 18 september 2012.

Läs mer:

2017-05-22T09:29:45+00:00