Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I valet 2010 gick Sverigedemokraterna starkt framåt i nästan hela Sverige, men Värmland följde inte trenden. Tidigare har Filper förklarat valnederlaget med stridigheter inom partiet och att medlemmar kontaktat media som skadat förtroendet. Nu kan Expo avslöja bakgrunden till det stora missnöjet inom partiet och anledningen till flera avhopp i länet.

I ett internt PM från 2009 som skrivits under av ett flertal personer inom SD-Värmland kritiseras Runar Filpers ledarskap. Han beskrivs som auktoritär och anklagas för toppstyre. Även hans hantering av enskilda medlemmar angrips hårt.

Rör sig om förtal
"incidenterna sträcker sig från okamratliga och direkt hotfulla samtal och epost /.../ till klarlagd mobbning mot, förtal av och försök till utstötning av varje medlem som inte har uppvisat 100-procentig lojalitet till Filper personligen", står det i skrivelsen.

- Det är ett förtalsbrev. Det finns ingen substans i det och brevet kommer från bittra personer. De flesta av dem är uteslutna eller har insett att de kommer att bli det, säger Runar Filper till Expo.

Per Olov Olsén som nu lämnat partiet men då satt i SD-Värmlands partistyrelse håller inte med. Han hävdar att Filper alltid slår bort all kritik.
- Hur kommer det sig att alla alltid har fel? Det var gräddan i SD-Värmland som skrev under, de som suttit längst i partiet och flera som satt i fullmäktige. Över 30 personer skrev på. Allt som står i vårt PM är sant från början till slut.

Partiledningen kallades in
Kritiken mot Filper ledde till att Tony Wiklander, Jonas Åkerlund och Sven Olof Sällström, från Sverigedemokraternas partistyrelse i januari 2010 besökte SD-Värmland.
- Det var ju ett internt bråk, så vi åkte dit ett par stycken och försökte lappa ihop det, säger Tony Wiklander

Kritikerna till Runar Filper menar att partistyrelsen inte agerade mot han vanstyre, utan istället tilldelade honom ytterligare uppdrag för partiet.
- Vi uppfattade dem som seriösa när de kom hit, men hur stora ska problemen vara i ett distrikt för att de ska vidta åtgärder, säger en källa.

Även Per Olov Olsén instämmer i kritiken mot partistyrelsen.
- Jag kände på mig att ingenting skulle hända, det brukar vara så, det blåser som tusan och så tystas det ner när det är valår. Det är som det alltid är när det gäller SD, allting rinner ut i sanden, säger Olsén.

Tony Wiklander menar att det var omöjligt att göra alla nöjda och att de bestämde sig för att låta det stundande årsmötet avgöra.
- Vi blev inte helt nöjda med resultatet för vi hade önskat att de skulle enas, men man hade använt för mycket hårda ord, säger Tony Wiklander till Expo.

Kontroversiell julfest
Under det efterföljande årsmötet valdes Runar Filper till ordförande för distriktet. Enligt hans kritiker kantades förberedelserna inför mötet av en hemlig partifest och försök till att skrämma Filpers kritiker.

En person som undertecknat uppropet mot Filper men som inte vill gå ut med namn, uppger till Expo att oppositionen demoraliserades av att Runar Filper höll en av partiet subventionerad julfest dit kritiker inte bjöds in, och av att partiet utsåg Filper till distriktets valobservatör innan årsmötet.

Runar Filper tycker inte att det är något konstigt med att inte alla var välkommna till julfesten.
- En julfest för Sunne kommunalt har ingenting med Värmland att göra. Den var för Sunne och arbetsgrupper runtomkring som går in i varann. Har en lokalarbetsgrupp en julfest så behöver man inte bjuda in alla, säger Filper

Söker upp kritiker
Ett par dagar innan årsmötet frågade Trond Wilhelmsen, valberedare inför distriktsårsmötet 2010, i mail flera partimedlemmar om vilka som skrivit på eller varit delaktiga i uppropet mot Filper.
"Jag anser det partiskadligt att utformat, spritt eller undertecknat ett sådant dokument /../ Dina svar eller brist på svar kan komma att redovisas på distriktsårsmötet", skriver Wilhelmsen bland annat i mailet.

Runar Filper tycker att det var befogat att skicka ut brevet, han säger att han sett det, men inte minns vad som stod.
- Det kan vara bra att veta vilka som försöker skada partiet och gått ut med rena lögner, det är viktigt att veta vilka som ligger bakom när folk ska få förtroendeuppdrag , säger Filper.

Många av dem som skrev under uppropet inför förra årets distriktsårsrmöte har nu lämnat partiet.

Det återstår att se vad som händer i Värmland vid nästa årsmöte som hålls i februari.
Runar Filper menar att stridigheterna i Värmland är över.
- Det är lugn och ro i Värmland nu, det gamla är gammalt, säger han.

Ämnen i artikeln