De gripna nazisterna häktas för mordplaner | Expo.se

De gripna nazisterna häktas för mordplaner

Publicerad 2003-04-23 11:09

De två nazister i Värmland som tidigare i veckan greps för vapenbrott har häktats för förberedelse till mord. Vid en husrannsakan hittade polisens tekniker en sinnrikt konstruerad bomb i form av en videokassett där sprängladdningen skulle utlösas då någon drog ut kassetten ur fodralet. Enligt polisen innehöll kassetten tillräckligt med sprängämnen för att utan vidare döda en människa. Polis och åklagare har lagt locket på och det har inte framkommet något om vem som är det tilltänkta offret.

De två gripna nazisterna, 30 respektive 23 år, har digra kriminalregister.

30-åringen är en välkänd figur som började sin karriär som aktivist i ett skinnskallegäng i Karlstad i slutet av 1980-talet och under första halvan av 1990-talet dök upp på möten med Sverigedemokraterna. 1990 dömdes han för fängelse i ett år för grov stöld och 1992 till fängelse i 16 månader för grov misshandel. 1994 dömdes han tillsammans med en grupp nazister i Arvika till fängelse i åtta år för misshandel och grov mordbrand. Gruppen hade bland annat utfört ett attentat med fem brandbomber mot en flyktingförläggning i Säffle. Han frigavs så sent som i mars i år efter en dom för grov misshandel.

Under tiden i fängelset har 30-åringen figurerat i det så kallade Ariska Brödraskapet, en nazistisk fängelseorganisation som blandar kriminalitet med ideologi. Ariska Brödraskapets förre ledare greps 1997 för att ha skickat en brevbomb till dåvarande justitieministern Laila Freivalds. Polisutredningen efter brevbomben mot Freivalds avslöjade att ledaren bedrivit en omfattande korrespondens med den nu aktuelle 30-åringen.

23-åringen är trots sin låga ålder redan en veteran i nazistiska sammanhang. Han är tidigare dömd för grovt rån och dömdes 2000 till tre års fängelse för delaktighet i en uppmärksammad vapenkupp.

Expo erfar att även en tredje nazist synas i utredningen. Det är en 26-årig man som också han figurerar i Ariska Brödraskapet och som dömts för flera brott under 1990-talet, däribland häleri i samband med en vapenkupp mot Dalaregementet 1994 och ett bombattentat mot en skola i Borlänge 1997. Han betraktas som en av de mer framträdande nazisterna i Dalarna.

Ariska Brödraskapet ser sig som en spjutspets i kriget mot ”det judiska rasblandarsamhället”. Gruppen har vid upprepade tillfällen pläderat för terrorism mot samhället och i polisutredningarna framkommer att flera medlemmar har en fascination för bomber och sprängämnen. Många av medlemmarna har vid upprepade tillfällen gjort sig skyldiga till grova våldsbrott.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons