Laglydig NSF-ledare gripen | Expo.se

Laglydig NSF-ledare gripen

Publicerad 2003-04-16 23:31

»Vi är absolut inga röjare längre«, försäkrade ledaren för Nationalsocialistisk Front (NSF) i Karlskrona vid sitt tal på Adolf Hitlers födelsedag den 20 april i år. NSF-ledaren, som passande nog har samma initialer som Hitler och därför kallas »18« i kretsarna, har anbefallt allmän laglydnad i ett försök att bättra på gruppens notoriskt usla rykte.

NSF-aktivisterna har blivit ökända för att åka skytteltrafik till domstolarna och vill nu profilera sig som en grupp städade och välartade ungdomar. Experimentet har inte varit framgångsrik.

I slutet av juni greps »18« för att vid upprepade tillfällen ha hotat sin före detta sambo, som tröttnat på führerfasonerna och separerat från nsf-ledaren. Vid ett tillfälle höll han henne fången i hennes lägenhet i flera timmar, vilket resulterade i en polisanmälan.

Under de följande veckorna fick den före detta sambon utstå ett flertal hembesök och hot om våld. NSF-ledaren varnade henne för att polisanmäla hoten, och gjorde sig därmed skyldig till övergrepp i rättssak, ett brott som lagtekniskt sett bedöms som grövre än själva hotelserna.

–Justitieministern gick för kort tid sedan ut med direktiv om skärpta åtgärder mot övergrepp i rättssak. Jag har svårt att se att påföljden kan bli annat än fängelse, konstaterade Carl Renberg på åklagarmyndigheten i Karlskrona.

Den 7 juli häktades NSF-ledaren. Orsaken till häktningen var att åklagaren bedömde honom som flyktbenägen. Mycket riktigt försökte NSF-ledaren rymma genom att hoppa från ett fönster. Flyktförsöket resulterade i att han skadade båda benen och fick köras i rullstol till häktningsförhandlingarna.

I slutet av juli åtalades han för att ha hotat, misshandlat och ofredat sin före detta sambo och dessutom hotat att döda sambons nye pojkvän. NSF-ledaren förnekade anklagelserna.

–Jag ville bara krossa deras förhållande, sa han till sitt försvar.

Han dömdes till en månads fängelse för olaga tvång, olaga hot, hemfridsbrott, ofredande, skadegörelse, åverkan och övergrepp i rättssak.

Biljakt. Nu är inte NSF-ledaren den ende i sitt parti som haft juridiska problem under sommaren. I juli greps två NSF-aktivister sedan de varit på nazifest i Trelleborg. För återfärden till Karlskrona stal de en bil vilket utlöste en polisjakt på småvägar genom Skåne i farter upp till 200 km i timmen. Utmed vägen slöt radiobilar upp från andra polisdistrikt, och som mest jagades de båda nsf:arna av åtta polisbilar. Färden slutade i diket för de båda raskrigarna.

© Expo 1997
(Expo nr 4/5 - 1997)


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons