SD städar inför valrörelsen | Expo.se

SD städar inför valrörelsen

Publicerad 2003-04-19 10:25

(Expo nr 4/5 - 1997) Med ett år kvar till valet har Sverigedemokraterna (SD) börjat se om sitt hus. Efter de senaste årens interna kaos med fraktionsstrider och avhopp försöker man ingjuta mod bland kvarvarande medlemmar. Under sommaren har partiet hållit »riksturné« med möten på en rad orter i framför allt södra Sverige. Responsen har inte precis varit överväldigande och mötena har med få undantag varit glest befolkade.

Efter grundandet 1988 blev SD den viktigaste rasistorganisationen i Sverige. I valet 1991 fick partiet drygt 5000 röster, vilket ökade till 13 000 och fem kommunala mandat i valet 1994. Det är dessa fem mandat SD ska försvara. Flera av de ledande profilerna har hoppat av, däribland förre partiledaren Anders Klarström och affischnamnet Tina Hallgren-Bengtsson i Höör, och antalet medlemmar har minskat dramatiskt.

Partiet har också fått konkurrens.

Mer nazistiskt sinnade medlemmar tycker att SD är »mesigt« och har sugits upp av utbrytargruppen Hembygdspartiet.

Den viktigaste konkurrensen kommer dock från ett annat håll. En orsak till SD:s framgångar har varit att partiet kunnat värva röster bland de mest öppet rasistiska och invandrarfientliga väljarna. Sedan dess har mer »respektabla« grupper som Folkviljan och det nybildade populistpartiet Skånes Väl mer eller mindre övertagit SD:s profilfråga om invandringen.

SD:s nuvarande partiledare Mikael Jansson söker med ljus och lykta frågor som SD kan profilera sig på, och anger att Sveriges ödesfrågor är »invandringen, EU och den vedervärdiga koscherslakten«.

Försök att skapa en ny hotbild kan också skönjas i senaste numret av partiorganet SD-Kuriren, som i en artielserie utmålar kommunismen som ett hot. SD:s ordförande Mikael Jansson konstaterar att »det enda försvaret mot socialismen är att upprätthålla folkens nationer«. Retoriken hade kanske fungerat på 1980-talet, men fem år efter Sovjetunionens upplösning känns den lite ålderdomlig.

Även SD:s ungdomstidning Ung Front har utkommit med ett nytt nummer. Bland de mer extrema artiklarna finns en kommenterande artikel om iraniern Shakeri som tog sitt liv efter ett utvisningsbeslut. Skribenten Joakim Larsson, före detta medlem i centerns ungdomsförbund, ironiserar över Shakeri under rubriken »Snyftvalser och Iranskt harakiri« och kallar Shakeri såväl »bedragare« som »iransk bluff-asylant«.

Kidnappningsdom

Som salt på såren har domarna slutligen fallit i kidnappningsmålet mot SD:s partiorganisatör Lars Emanuelsson och styrelseledamoten Henrik Ehnmark. I samband med fraktionsstriden för två år sedan hoppade SD:s viktiga avdelning på Ekerö, där partiet hade ett av sina fem kommunmandat, av till Hembygdspartiet. Ehnmark och Emanuelsson åkte ut till Ekerö och tvingade in kommunfullmäktigeledamoten Freddy Fjällklint i en bil och körde ut honom till Lovö kyrka där han tvingades skriva över lokalavdelningens kassa till riksorganisationen och skriftligt avsäga sig uppdraget i fullmäktige.

Ehnmark och Emanuelsson förnekade brott, och förklarade för rätten att Fjällklint samtyckt till att följa med på åkturen. Fjällklint hävdade att han blev intvingad i bilen mot sin vilja, och att han utsattes för hotelser. Domstolen trodde på Fjällklint och de två SD:arna dömdes till tre respektive en månads fängelse.

© Expo 1997


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons