Försenad rättegång mot Linköpingsnazist

Publicerad 2003-05-28 17:36

(28/5 2003) Efter två års dröjsmål kommer rättegången mot den 19-årige Linköpingsnazist som åtalats för olaga hot och olaga registrering att bli av. Detta sedan domstolen beslutat att förlänga preskibtionstiden på brottet.

19-åringen, som är aktiv i nazigruppen Nationell ungdom, greps sedan han sommaren 2000 publicerat en lista med namn på invandrare, antirasister, journalister och andra, den så kallade ”Rödinglistan”, på sin hemsida på Internet. Flera av de personer 19-åringen la ut på sin hemsida var aktiva i olika lokala antirasistiska grupper. Bland annat lades en bild på en 16-årig pojke med invandrarbakgrund ut.

19-åringen åtalades för bland annat brott mot personuppgiftslagen och olaga hot. Rättegången skulle egentligen ha hållits i fjol men han befann sig då utomlands och kunde inte delges stämningsansökan.

Åklagare Ulf Grimsborn ansåg att 19-åringen medvetet höll sig undan och när preskribtionstiden höll på att gå ut valde han att ändra brottsrubriceringen till grovt olaga hot och grovt brott mot Personuppgiftslagen. Genom den ändrade brottsrubriceringen förlängdes preskriptionstiden med tre år.

Åklagare Grimsborn säger till tidningen Östgöra-Correspondenten att han räknar med att 19-åringen nu kommer att infinna sig i domstolen och att han inte vill hålla sig undan rättvisa i ytterligare tre år.

19-åringen har passat på att byta försvarsadvokat och valt Peter Althin. Eftersom tingsrätten ej gick med på att byta ut den offentliga förevare som tidigare utsetts innebär det att 19-åringen får betala försvarskonstanoderna om han fälls.

19-åringen är aktiv i Nationell Ungdom/Svenska Motståndsrörelsen som till stor del grundats av tidigare aktivister i Vitt Ariskt Motstånd (VAM) från början av 1990-talet. Under 2001 greps han för olaga affischering för Nationell Ungdom i Linköpingstrakten.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.