Flera fall av hot och våld

Publicerad 2003-05-22 11:44

Antalet våldsamma incidenter med rasistisk eller nazistisk anknytning har på senare tid ökat i nyhetsrapporteringen, vilket också präglar domstolarnas arbete. Det blir också allt vanligare att de som åtalas eller döms blir allt yngre.

En 15-årig pojke i Hässleholm har nu åtalats för misshandel och olaga hot mot en 14-årig skolkamrat i januari i år. Enligt åtalet har 15-åringen utdelat ett flertal slag mot kropp och ansikte och hotat att knivskära skolkamraten, rapporterar Kristianstadsbladet.

I Uppsala har en 17-årig tonårsflicka dömts för olaga hot sedan hon skickat SMS-meddelanden med dödshot till en bekant, skriver Upsala Nya Tidning. Flickan dömdes till vård inom socialtjänsten och samtalsterapi för att komma till rätta med hennes rasistiska värderingar.

En 25-årig aktivist i Blood & Honour har i Halmstad dömts till dagsböter för att ha överfallit och misshandlat en medlem i Ung Vänster då hon delade ut antirasistiska flygblad med anledning av att Nationalsocialistisk Front veckan innan haft en demonstration på orten. 25-åringen slog den unga kvinnan med ett basebollträ.

Under tiden fortsätter Nationalsocialistisk Front att sprida nazistisk propaganda genom massutdelning av sin tidning Den Svenske Nationalsocialisten. Det är en stor propagandasatsning från NSF:s sida. Tidningen utdelas i brevlådor till flera tusen hushåll.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.