Italien till val | Expo.se

Italien till val

Publicerad 2003-05-24 15:20

Mutanklagelserna mot statsminister Silvio Berlusconi står i centrum inför söndagens och måndagens lokalval i Italien. Drygt elva miljoner italienare avlägger då sin dom över den blåbruna regeringskoalitionen i landet.

För Silvio Berlusconi står mycket på spel. Han står för tillfället inför rätta i Milano, åtalad för nya anklagelser om mutbrott. Denna gång ska statsministern ha mutat två domare. För att slippa en fällande dom försöker Berlusconi och hans blåbruna regeringskoalition driva igenom en lag om immunitet för statsministern. Helst också för andra ministrar och parlamentsledamöter.

Med ett positivt valresultat i ryggen kommer Berlusconi ha stora möjligheter att kunna driva igenom lagen innan det är dags för honom att ta över ordförandeklubban i EU, vilket sker i juli. Nya klammerier med rättvisan skulle inte vara en bra start för det italienska ordförandeskapet.

Berlusconis argument för en lag om immunitet utgår ifrån konspirationsteorin att den domstol som ska döma honom i själva verket består av kommunister som försöker genomföra en statskupp.

Men opinionen tvivlar. Endast elva procent av italienarna anser enligt en färsk undersökning att statens högsta ämbeten ska ha immunitet, skriver Dagens industri.

Berlusconi styr idag Italien i samregering med Mussolinis gamla parti Alleanza Nazionale och Lega Nord.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons