Rasistiska partier ett växande hot | Expo.se

Rasistiska partier ett växande hot

Publicerad 2003-05-14 13:58

Främlingsfientliga partier måste genomskådas, skriver Karl-Petter Thorwaldsson i en krönika på ledarsidan i Sydöstran.

Thorwaldsson konstaterar att närmare 100 000 svenskar, drygt två procent, i valet 2002 röstade på ett högerextremt eller främlingsfientligt parti. Han gör jämförelsen att de utgör samma nationella strömning som nazismen gjorde på 1930-talet.

Störst framgångar har Sverigedemokraterna haft. Partiet fick 1,4 procent av rösterna och 50 kommunala mandat. I Landskrona och Kävlinge röstade omkring tio procent av väljarna på SD. Partiet får nu ett stort partistöd som kommer att investeras inför riksdagsvalet 2006.

”För alla oss som tror på att alla människor har lika värde är detta ingenting annat än en katastrof”, skriver Thorwaldsson som undrar hur denna utveckling kan vara möjligt.

Han konstaterar att de idéer som rasisterna bär på är mycket gamla och att det i tusentals år har funnits grupper av människor som anser att de har ett större värde än andra, medan kampen för alla människors lika värde endast pågått de senaste hundra åren. Det är ungefär lika vanligt i alla delar av världen. Svenskarna är inget undantag.

”Tro aldrig att svenska rasister har andra mål än vad nassarna hade i Tyskland”, skriver Thorwaldsson. Han anser att den rasistiska världen fortfarande styrs av sjuka konspirationsteorier och att dessvärre alltför många röstar på sådana partier både i Sverige och i övriga Europa.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons