Rasistiska partier ett växande hot

Publicerad 2003-05-14 13:58

Främlingsfientliga partier måste genomskådas, skriver Karl-Petter Thorwaldsson i en krönika på ledarsidan i Sydöstran.

Thorwaldsson konstaterar att närmare 100 000 svenskar, drygt två procent, i valet 2002 röstade på ett högerextremt eller främlingsfientligt parti. Han gör jämförelsen att de utgör samma nationella strömning som nazismen gjorde på 1930-talet.

Störst framgångar har Sverigedemokraterna haft. Partiet fick 1,4 procent av rösterna och 50 kommunala mandat. I Landskrona och Kävlinge röstade omkring tio procent av väljarna på SD. Partiet får nu ett stort partistöd som kommer att investeras inför riksdagsvalet 2006.

”För alla oss som tror på att alla människor har lika värde är detta ingenting annat än en katastrof”, skriver Thorwaldsson som undrar hur denna utveckling kan vara möjligt.

Han konstaterar att de idéer som rasisterna bär på är mycket gamla och att det i tusentals år har funnits grupper av människor som anser att de har ett större värde än andra, medan kampen för alla människors lika värde endast pågått de senaste hundra åren. Det är ungefär lika vanligt i alla delar av världen. Svenskarna är inget undantag.

”Tro aldrig att svenska rasister har andra mål än vad nassarna hade i Tyskland”, skriver Thorwaldsson. Han anser att den rasistiska världen fortfarande styrs av sjuka konspirationsteorier och att dessvärre alltför många röstar på sådana partier både i Sverige och i övriga Europa.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.