SD avslöjar sitt islamofobiska jag | Expo.se

SD avslöjar sitt islamofobiska jag

Publicerad 2003-05-04 11:36

(4/5 2003) I en häftig debatt på måndagen i Trollhättans kommunfullmäktige om ett moskébygge kom Sverigedemokraternas rätta åsikter om muslimer och islam fram. SD hade lagt fram ett förslag om att riva upp ett tidigare kommunstyrelsebeslut om att sälja en tomt till den sunnimuslimska församlingen.

Jimmy Windeskog och Gorm Lind, SD:s ledamöter i kommunfullmäktige, motiverade sitt förslag med att islam är en antidemokratisk och kvinnofientlig ideologi med terroristkopplingar.

Debatten urartade och enligt Peter Rådberg, gruppledare för miljöpartiet i Trollhättans kommunfullmäktige, präglades den av rasistiska uttalanden och okunskap från SD:s sida.

- Det hela var väldigt verklighetsfrämmande. Det är sånt man läser om i tidningarna, säger han till Expo.

Vill eliminera islam

Budskapet som framgick av SD:s deltagande i debatten handlade till stor del om att de ville eliminera hela den islamiska religionen, enligt Rådberg. De två Sverigedemokraterna försvarade gång på gång sitt förslag med att de inte ville ha någon moské i Trollhättan på grund av kvinnofientliga inslag i islam.

- Men de påstod att de inte var rasister.

Peter Rådberg berättar att SD under föregående mandatperiod i Trollhättans kommunfullmäktige, partiets första, knappt märktes.

- Det är första gången det blir så solklart. Det är bra på ett sätt att de blottar sig, säger han.

Han får medhåll av sin fullmäktigekollega Dan Möllengård, gruppledare för folkpartiet. Han anser att det var på sätt och vis bra att det blev en så häftig debatt så att Windeskog och Lind tappade ansiktet och visade sitt rätta jag.

- Det var ruggigt. Många politiker sa dagen efter att det här varit bland det mest obehagliga som de varit med om, säger Möllengård.

Baconskivor hemskickade

SD har vid ett tidigare tillfälle i år motarbetat muslimerna i Trollhättan, enligt Möllengård. Då ville några muslimer polisanmäla SD Trollhättan.

- Då fick personer med muslimska namn baconskivor hemskickade till sig, berättar Möllengård.

Expo har sökt SD:s Jimmy Windeskog för en kommentar. Han uppgav då att han inte vill ställa upp på intervju för en »oseriös tidning«.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons