Tre åtalas för misstänkt rasistmisshandel

Publicerad 2003-05-05 14:38

Det unga paret var på väg hem genom centrala Göteborg efter ett biobesök då tre unga kortklippta män dök upp framför dem för att mucka gräl. Ordväxlingen övergick till att de tre jagar paret med tårgasspray och elpistol. Idag åtalades de tre, som är i tjugoårsåldern, vid Göteborgs tingsrätt för bland annat vapenbrott, misshandel och försök till grov misshandel.

Enligt åtalet har motivet för brottet varit att kränka pojkvännen på grund av ras, hudfärg eller etniskt ursprung, vilket kan ge de åtalade hårdare straff än vanligt.

De inblandade har funnits i den nazistiska rörelsens periferi under en längre tid. En av de åtalade männen deltog vid Nationalsocialistisk fronts midsommarfirande i Grimetons bygdegård utanför Varberg i juni 1999. Vid husrannsakan hemma hos en annan av männen fann polisen en mängd fanor med nazistiska symboler såsom sol- och hakkors längs med väggarna.

De tre erkänner endast delar av åtalet. Att det skulle röra sig om några rasistiska motiv förnekas av samtliga åtalade.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!