Tre åtalas för misstänkt rasistmisshandel | Expo.se

Annons

Tre åtalas för misstänkt rasistmisshandel

Publicerad 2003-05-05 14:38

Det unga paret var på väg hem genom centrala Göteborg efter ett biobesök då tre unga kortklippta män dök upp framför dem för att mucka gräl. Ordväxlingen övergick till att de tre jagar paret med tårgasspray och elpistol. Idag åtalades de tre, som är i tjugoårsåldern, vid Göteborgs tingsrätt för bland annat vapenbrott, misshandel och försök till grov misshandel.

Enligt åtalet har motivet för brottet varit att kränka pojkvännen på grund av ras, hudfärg eller etniskt ursprung, vilket kan ge de åtalade hårdare straff än vanligt.

De inblandade har funnits i den nazistiska rörelsens periferi under en längre tid. En av de åtalade männen deltog vid Nationalsocialistisk fronts midsommarfirande i Grimetons bygdegård utanför Varberg i juni 1999. Vid husrannsakan hemma hos en annan av männen fann polisen en mängd fanor med nazistiska symboler såsom sol- och hakkors längs med väggarna.

De tre erkänner endast delar av åtalet. Att det skulle röra sig om några rasistiska motiv förnekas av samtliga åtalade.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons