Tre åtalas för misstänkt rasistmisshandel

Publicerad 2003-05-05 14:38

Det unga paret var på väg hem genom centrala Göteborg efter ett biobesök då tre unga kortklippta män dök upp framför dem för att mucka gräl. Ordväxlingen övergick till att de tre jagar paret med tårgasspray och elpistol. Idag åtalades de tre, som är i tjugoårsåldern, vid Göteborgs tingsrätt för bland annat vapenbrott, misshandel och försök till grov misshandel.

Enligt åtalet har motivet för brottet varit att kränka pojkvännen på grund av ras, hudfärg eller etniskt ursprung, vilket kan ge de åtalade hårdare straff än vanligt.

De inblandade har funnits i den nazistiska rörelsens periferi under en längre tid. En av de åtalade männen deltog vid Nationalsocialistisk fronts midsommarfirande i Grimetons bygdegård utanför Varberg i juni 1999. Vid husrannsakan hemma hos en annan av männen fann polisen en mängd fanor med nazistiska symboler såsom sol- och hakkors längs med väggarna.

De tre erkänner endast delar av åtalet. Att det skulle röra sig om några rasistiska motiv förnekas av samtliga åtalade.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.