Vitmakt företag sprider olaglig tidning | Expo.se

Vitmakt företag sprider olaglig tidning

Publicerad 2003-05-06 19:11

Den nazistiska vitmakt distributören Sniper Records bryter mot lagen genom att sälja en nazistisk tidning som klassats som hets mot folkgrupp.

Det är tidningen Den svenske nationalsocialisten nummer 3/2001 som de sprider. Den ansvariga utgivaren för tidningen Fredrik Sandberg dömdes till två månaders fängelse av Blekinge Tingsrätt i september 2002 för tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp. I den för utredningen aktuella artikeln kunde man läsa:

”Världens största bedrägeri. Efter andra världskriget såg vissa judar sin chans att fylla sina svällande penningpungar med ännu mer blodspengar. Därför beslutar de sig för att göra om duschrum till gaskamrar och hitta på fruktansvärda historier om att man gjorde lampskärmar av deras hud, tvål av deras aska och korv av deras döda kroppar.”

När Expo kontaktar Sniper Records svarar en anonym medarbetare att de är medvetna om att det är olagligt att sprida tidningen efter att domen har vunnit laga kraft. Efter det lämnar han över telefonen till Jens Bidebo för officiella kommentarer.

- Vi resonerar som så att vi vill göra all information tillgänglig och om det skulle vara något problem så har vi en ansvarig utgivare för hemsidan, säger Jens Bidebo, medhjälpare på Sniper Records.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons