Flera fall av rasistisk propaganda | Expo.se

Annons

Flera fall av rasistisk propaganda

Publicerad 2003-06-24 17:09

Rasister har varit flitiga runt om i landet under de gångna dagarna och snarlika incidenter rapporteras från flera orter.

En familj i Sidsjön utanför Sundsvall hittade en skylt med nazistiska symboler och rasistiskt klotter utanför sin bostad, rapporterar Sundsvalls Tidning. Familjen som är engagerad i en kristen församling upplever påhoppet som stötande och har gjort anmälan om hets mot folkgrupp.

Ett medelålders par i Hofors upptäckte i midsommar att någon satt upp remsor av eltjep som bildar ett hakkors på deras fönster, skriver Arbetarbladet i Gävle. Polisen rubricerar ärendet som ett rasistbrott. Ingen i familjen har utländsk bakgrund.

Någon nationellt sinnad aktivist tycks också ha skändat den svenska flaggan i Falun under den gångna helgen. Falupolisen har fått in flera anmälningar som flaggstölder, uppger Dala-Demokraten. Vid Fågelvägen i Haraldsbro stals två flaggor från flaggstänger. På en av dessa målades ett hakkors som placerades på verandan hos en invandrarfamilj. Ärendet rubriceras som hets mot folkgrupp.

Skogshagaskolan i Västervik har utsatts för skadegörelse, skriver Västerviks-Tidningen. Under helgen har någon krossat fönster i gymnastiksalen och sprejat den nazistiska symbolen. Skogshagaskolan har vid upprepade tillfällen utsatts för skadegörelse.

Lars Wennman, fullmäktigeledamot för Kristdemokraterna i Västervik har gjort polisanmälan om hets mot folkgrupp, sedan han hittat ett stort antal klistermärken från Nationalsocialistisk Front uppkletade i Gamleby.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons