Svenska och norska nazister samarbetar | Expo.se

Annons

Svenska och norska nazister samarbetar

Publicerad 2003-06-21 11:24

Det senaste numret av ”Nationellt Motstånd”, utgett av den svenska nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen, har en suggestiv framsida som visar åtta män som står och räcker varandra handen framför en vidunderlig utsikt över ett nordiskt landskap.

Det är före detta norska Bootboys - numera Nasjonal Ungdom - som har inlett ett samarbete med Svenska Motståndsrörelsen (SMR) och deras ungdomsorganisation Nationell Ungdom. Samarbetet uppstod av allt att döma när man firade den svenska nationaldagen tillsammans utanför Karlstad.

Thor Bach på Monitor menar att samarbetet kan gagna de norska nazisterna, eftersom dessa inte är kända för samma organisationsförmåga som sina svenska kollegor.

Ett första tecken på samarbetet är en mängd klisterlappar från Nasjonal Ungdom som satts upp i Oslos tunnelbana. De är direkta kopior av motsvarande svenskt material och förmodligen tryckta på ett svenskt nazikontrollerat tryckeri.

Monitor framhåller i sin artikel att flera av de mer aktiva personerna i såväl Svenska Motståndsrörelsen som det norska Nasjonal Ungdom är dömda för våldsbrott.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons