Dryga skadestånd för Rödinglistan

Publicerad 2003-07-01 16:20

Det blev böter och dryga skadestånd på närmare en halv miljon kronor för den 20-årige nazist i Linköping som åtalats för publiceringen av den så kallade ”Rödinglistan” på Internet.

20-åringen greps för tre år sedan då han på sin hemsida hotat en ung invandrarpojke till livet. Bland annat erbjöds 12 000 kronor till den som dödade invandrarpojken.

I samband med en husrannsakan hemma hos 20-åringen fann polisen passfoton och namnuppgifter på de personer som hängts ut på hemsidan – så kallade politiska fiender. I kuvertet låg också en kopia på domen efter den uppmärksammade husockupationen i Linköping. Listan innehöll namn på vänsteraktivister och kända journalister, däribland filmaren Björn Lockström och Héctor Barajas, reporter på Östgöta-Correspondenten som båda har granskat nazismen i olika reportage.

20-åringen dömdes på tisdagen 2003-07-01 till skadestånd på drygt en halv miljon kronor till sammanlagt 18 personer. De två hotade journalisterna och den dödshotade pojken erhöll de största skadestånden. Anledningen till att 20-åringen inte dömdes till fängelse är att han var under 18 när brotten begicks.

Rättegången har flera gånger fått skjutas upp eftersom 20-åringen åkt utomlands och inte infunnit sig i domstolen. Brottet ägde rum 2000 och skulle egentligen ha varit preskriberat, men åklagaren valde att skärpa brottsrubriceringen vilket medförde längre preskiberingstid.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.