Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förra helgen hölls festivalen, Fallens dagar i Trollhättan. En riddarförening samlade in 85 000 kronor till Rädda Barnen och nu försöker SD att plocka politiska poäng genom att hävda att en sverigedemokrat är ordförande i föreningen. På SD-Kuriren skriver man: "Sverigedemokrat drog in 85 000 kronor till Rädda Barnen". Ordföranden i föreningen, Kerstin Åhman, har dock lämnat SD.

- Sverigedemokraterna ska inte ta åt sig äran av det här, de har inte med det här att göra. Riddarföreningen är politiskt obunden och vem som helst, oavsett etnicitet eller vad man röstar på, får vara med, säger Kerstin Åhman till Göteborgsposten.

Inför valet i höstas stod hon på femteplats på Sverigedemokraternas valsedel till Trollhättans Kommun, men säger att hon sedan dess hunnit lämna partiet.

På Rädda Barnen är man också ilskna över Sverigedemokraternas sätt att göra partipolitik av välgörenhet.

- Det här visar hur bräckliga Sverigedemokraterna är. Inget annat parti hade väl skrivit på sin hemsida om någon partimedlem skänkt pengar till Rädda Barnen, säger Börje Svensson på Rädda Barnen i Stockholm till GP.

SD:s Gorm Lind säger till GP att han inte ser något fel i det han skrivit i SD-Kuriren.

- Om det hade stått Sverigedemokraterna i stället för sverigedemokrat så hade det varit fel. Hon var ju vår kandidat i valet. Så det är ingen lögn i det här.

Ämnen i artikeln