25-årig nationaldemokrat häktad | Expo.se

Annons

25-årig nationaldemokrat häktad

Publicerad 2003-08-05 18:45

Nationaldemokraternas attack mot Pride-paraden har nu fått sitt första rättsliga efterspel. En 25-årig nationaldemokrat har häktats på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel och försök till misshandel.

Det var under lördagens parad som ett 80-tal personer ur Nationaldemokratisk Ungdom (NDU) samlades i Slottsbacken i Stockholm för att demonstrera mot som de uttrycker det ”homolobbyns politiska diktat”.
Det slutade dock med att stenar och flaskor haglade över deltagarna i tåget. Enligt polisen startades bråket av en grupp skinnskallar som attackerade paraden med bland annat flaskor.

Nationaldemokraterna påstår att de bara försvarade sig efter att de attackerats av folk ur paraden. ND har under dagarna efter attacken mot Pride konsekvent hävdat att media medvetet ljuger om det inträffade.

Den nu häktade mannen deltog i attacken mot en 26-åring som jobbade som pressassistent under Stockholm Pride. Polisen misstänker att fler personer deltog i misshandeln som slutade med att 26-åringen fick föras till sjukhus med huvudskador. Polisen har dock inga fler namn att gå på för tillfället, men säger att uppemot fem personer till kan vara aktuella.

25-åringen har sedan tidigare varit inblandad i bråk med personer ur det autonoma lägret. Det var den 25:e maj då drygt 20 personer attackerade ett 20-tal flygbladsutdelare ur Nationaldemokraterna i Uppsala och ett våldsamt slagsmål uppstod. Vid det tillfället så kontrollerades 25-åringen på plats av polisen.

25-åringen kommer att stanna kvar i häkte åtminstone fram tills åtal är väckt. Kammaråklagare Karin Engberg tror att det finns risk att nationaldemokraten annars försvårar utredningen.

Straffskalan för grov misshandel ligger mellan ett och tio års fängelse.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons