Aftonbladet frias | Expo.se

Annons

Aftonbladet frias

Publicerad 2003-08-21 16:21

Justitiekanslern Göran Lambertz väljer att inte gå vidare med frågan om Aftonbladet gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp då de spred en bild på två män som gjorde Hitlerhälsning framför en frilansfotograf.

Det var vid den omtalade Kuggnäsfesten utanför Nyköping som en frilansfotograf pratade med två unga män och fick dem att ställa upp på en bild och samtidigt göra hitlerhälsning. Polisen på plats gjorde bedömningen att det var en solklart arrangerad bild och ingrep därför inte. En polisanmälan lämnades dock in i samband med att bilden publicerades i Aftonbladet. Kammaråklagare Michael Forsberg ansåg dock inte heller att de två männen gjort sig skyldiga till något brott, men ansåg att JK borde pröva om inte Aftonbladet var det.

– Då jag har jobbat som så kallad rasiståklagare med speciell fokus på frågor kring hets mot folkgrupp så gjorde jag bedömningen att männen som gjorde Hitlerhälsningen inte bröt mot någon lag då spridningen var så liten. Då väcks frågan om inte Aftonbladet gör sig skyldiga för hets mot folkgrupp då de sprider bilden till en större grupp.

Justitiekanslern har i dag tagit beslutet att inte gå vidare med ärendet med förklaringen att det framgår ”att bilden publicerades för att illustrera innehållet i en nyhetsartikel om händelserna vid den aktuella musikfesten.”

Justitiekanslerna menar att det mot bakgrund av sammanhanget som bilden förekommit står ”helt klart att bilden inte innefattar hets mot folkgrupp. Det gäller oavsett om den är arrangerad eller inte.”


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons