Hovrätt skärpte dom | Expo.se

Annons

Hovrätt skärpte dom

Publicerad 2003-08-06 16:19

Hovrätten för Västra Sverige skärpte igår domen för en 19-årig nazist från Karlstad. I domen skriver rätten att det finns klara hatbrottsmotiv bakom åtalspunkterna och att det är att ses som en försvårande omständighet och utökade fängelsestraffet till 2 år. I Karlstads Tingsrätt dömdes han till fängelse i ett och ett halvt år.

Det var förra året som den unge nazisten sparkade ner en 16-årig invandrare som gick på kryckor och därefter rånade honom på hans plånbok. Han har även stått åtalad för två andra fall av misshandel, hets mot folkgrupp, olaga hot, försök till stöld och häleri. Hovrätten fäller honom på samtliga åtalspunkter. Hovrätten tar också hänsyn till att åtminstone en misshandel haft rasistiska motiv. Detta gör att domen sticker ut ur mängden.

Riksdagen har beslutat att det ska dömas ut hårdare straff för brott om det ligger ett hatbrottsmotiv bakom.
I en rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ framgår att åklagarna sällan använder sig av denna möjlighet till straffskärpning vid hatbrottsmotiv. Enligt BRÅ:s undersökning utnyttjas inte möjligheten i mer än vart femte fall.

Nazisten har under förra året vid flera tillfällen deltagit i nazistiska sammanhang. Bland annat var han med i den grupp nazister som 2002 försökte störa manifestationen till den mördade fackföreningsmannen Björn Söderbergs minne i Karlstad.

Hovrätten för Västra Sverige skriver i sin dom att straffvärdet för den sammanlagda brottsligheten är fyra års fängelse, men hovrätten tar hänsyn till nazistens ålder. Han var bara 18 år när alla brotten begicks och döms därför till två års fängelse.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons